Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову знижку, амністію та майнові податки та їх права як споживачів розповіли громадянам в Тисменицькому Центрі обслуговування платників

опубліковано 19 вересня 2022 о 16:15

В ході відвідування Центру обслуговування платників  Тисменицької ДПІ платники податків отримали вичерпну інформацію щодо можливості скористатись податковою знижкою, правом на одноразове декларування, а також механізмом нарахування та термінами сплати майнових податків.

Начальник Тисменицької ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Олександра Гайдей надала відповіді на питання, які найбільше цікавили відвідувачів. Зокрема, детально розповіла, які види витрат підпадають під можливість скористатись податковою знижкою та який перелік документів необхідно додати до Декларації про майновий стан і доходи. Водночас посадовець зауважила, що декларацію необхідно подати не пізніше 31 грудня, за витратами понесеними у минулому році. Для зручності платників таку декларацію з копіями документів можна подати через Електронний кабінет платника, не відвідуючи податкову інспекцію.  

Розповіла посадовець громадянам і про можливість ще впродовж півроку скористатись податковою амністією (одноразовим добровільним декларуванням), а саме до 1 березня 2023 року. Так, у разі наявності у них активів з яких не були сплачені податки громадяни можуть їх задекларувати за зниженими ставками, при цьому уникнувши будь-якої відповідальності. Олександра Гайдей ознайомила присутніх з тим хто може скористатись таким шансом на одноразове декларування, які об’єкти підпадають, а які ні, які ставки збору, яка відповідальність та які юридичні наслідки.

Податківець акцентувала увагу громадян і на питанні сплати майнових податків, надходження від яких спрямовуються до місцевого бюджету, а відтак є основною підтримки соціально-економічної сфери району. «До середини жовтня податкові повідомлення-рішення на сплату майнових податків вже будуть сформовані та надіслані платникам. Цьогоріч такі повідомлення одразу після формування відображатимуться в Електронному кабінеті, тобто громадяни можуть дізнатись скільки оплачувати за свою нерухомість чи земельну ділянку не відвідуючи податкову і не очікуючи паперової форми  повідомлення», - зазначила Олександра Гайдей.

Крім того,  в ході зустрічі Олександра Гайдей розповіла про право громадян щодо їх можливості як споживачів не лише отримувати фіскальний чек, який є гарантією офіційної покупки, а й обирати будь-яку форму оплати при розрахунках за товари чи послуги. Тобто торгівці, мають забезпечити їм не тільки готівковий розрахунок, а й безготівковий - через платіжний термінал. Також на завершення додала, що у разі виявлення ними порушень податкового законодавства, таких як незастосування касових апаратів (РРО) чи ПРРО, невидачу чеків, відмову у розрахунку банківською карткою, торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції, завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби,  неоформлення трудових відносин з найманими працівниками чи здійснення господарської діяльності без державної реєстрації можна повідомляти податкову за допомогою чат-бота «StopViolationBot». Постав лайк, якщо тобі сподобалось це повідомлення)