Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Івано-Франківської ДПІ знайомлять платників з актуальними питаннями податкового законодавства

опубліковано 15 вересня 2022 о 15:09

З метою підвищення рівня податкової культури платників податків податківці Івано-Франківської ДПІ проводять зустрічі, під час яких знайомлять їх з актуальними питаннями податкового законодавства.

Так, заступник начальника інспекції Олена Мухіна нещодавно зустрілась з представниками малого бізнесу обласного центру Прикарпаття та розповіла їм про   податкові новації.

В першу чергу, посадовиця звернула увагу на сумлінній сплаті податкових зобов’язань, оскільки, незважаючи на надані пільги, бізнес в умовах війни повинен надійно тримати економічний фронт.

Олена Мухіна розповіла, що з 1 січня 2022 року підприємці, які здійснюють продаж товарів за готівку повинні застосовувати РРО. Як аналог традиційному РРО, за словами заступника начальника ДПІ, суб’єкти господарювання можуть застосовувати програмний РРО – безкоштовний програмний продукт, розроблений податковою службою. Олена Мухіна розповіла про порядок реєстрації ПРРО та ознайомила з його роботою.

Під час зустрічі посадовиця нагадала про обов’язок суб’єктів господарювання інформувати податкову інспекцію, на обліку в якій вони перебувають, про об’єкти оподаткування, тобто подавати довідку за формою 20-ОПП; також необхідно інформувати про зміну облікових даних - для цього потрібно подати довідку за формою 5-ДР.

Крім цього, Олена Мухіна поінформувала про податкову амністію. За її словами, з 1 вересня 2021 року громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, які знаходяться на території України так і за її межами, і з яких не були сплачені податки і збори. До активів, які декларант може задекларувати належать: валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Посадовиця розповіла за якими ставками оподатковуються задекларовані об’єкти та як визначити базу оподаткування.

Як зазначила Олена Мухіна, одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається в електронній формі, сплачується одноразовий збір протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації. Також додала, що сплата одноразового збору гарантує декларанту звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Скористатися податковою амністією та подати одноразову декларацію можна до 1 березня 2023 року.

Крім цього, посадовиця нагадала про право громадян на податкову знижку у разі здійснення витрат, передбачених Податковим кодексом.