Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Рогатинській ДПІ проведено «гарячу лінію» щодо податкової амністії та застосування РРО суб’єктами господарювання

опубліковано 23 серпня 2022 о 15:14

Начальник Рогатинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Тетяна Холява нещодавно провела «гарячу лінію» з питань одноразового декларування активів фізичними особами та застосування РРО чи ПРРО платниками податків. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники податків.

Запитання: Чи мають право подати одноразову добровільну декларацію фізичні особи-підприємці?

Відповідь: У разі якщо самозайнята особа має у власності кошти, отримані нею від здійснення господарської діяльності, але такі кошти не були задекларовані у податковій декларації, а також з них не були сплачені податки, то така особа має право задекларувати вказані кошти шляхом подання одноразової добровільної декларації та сплатити збір за відповідною ставкою.

Сплата у повному обсязі суми збору з одноразового добровільного декларування, звільняє такого декларанта від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

Крім цього, під час проведення документальної перевірки такого підприємця зазначені кошти будуть вважатися такими з яких сплачений податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок та військовий збір.

Запитання: Чи скасували на період дії воєнного стану для підприємців застосування касових апаратів?

Відповідь: На період дії воєнного стану для підприємців застосування касових апаратів не скасовано. Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.

Запитання: Що є базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі, якщо ФО є власником 10 земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, кожна з яких не перевищує 2,0 гектара?

Відповідь: У разі наявності в фізичної особи земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, придбаних за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки, сукупний розмір яких перевищує 2,0 гектара, декларант самостійно приймає рішення щодо подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. При цьому, у разі подання Декларації базою для нарахування збору кожної окремої земельної ділянки є витрати декларанта на придбання такої земельної ділянки, з яких не сплачено податки і збори.

Запитання: Чи є об’єктом одноразового добровільного декларування житловий будинок, який перебуває у спільній власності двох осіб?

Відповідь: У разі якщо об’єкт нерухомого майна у вигляді житлового будинку, що належить фізичній особі на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової чи спільної сумісної власності) і знаходиться на території України чи за її межами станом на дату подання одноразової добровільної декларації був одержаний такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то такий об’єкт майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування.

При цьому фізична особа самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею у Декларації.