Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси одноразового декларування обговорили з платниками на Коломийщині

опубліковано 02 серпня 2022 о 09:29

Нещодавно у Коломийській ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області відбувся тренінг  з платниками податків щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами України активів, в рамках податкової амністії.

Насамперед заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк проінформувала  присутніх про те, що кампанія одноразового добровільного декларування активів триватиме до 1 вересня 2022 року.

За словами заступниці, декларуванню підлягають активи громадян розміщені на території України або  за її  межами, які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Також податківка розповіла хто з громадян може скористатися податковою амністією, які об’єкти підлягають декларуванню, за якими ставками оподатковуються активи і в які терміни необхідно сплатити нарахований збір.

 

Мирослава Бундзяк наголосила на тому, що  одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбувається шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України. Для подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації через вебпортал ДПС фізичні особи повинні дотримуватись певної системи дій. Зокрема:

- увійти до Електронного кабінету за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, або через вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабiнету через вебпортал ДПС здійснюється користувачем кнопкою «Вхід» у правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі.

Щоб увійти до приватної частини Електронного кабiнету користувач повинен у полі «Оберіть АЦСК» обрати АЦСК, який сертифікував ключ, відкрити файл ключа кнопкою «Обрати», ввести пароль ключа у полі «Пароль захисту ключа», та натиснути кнопку «Зчитати». Кнопка «Увійти» активується після зчитування даних сертифікату ключа;

- обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути кнопку «Створити»;

- у запропонованій формі Декларації персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх;

- заповнити необхідні розділи та поля Декларації. При цьому для відображення інформації щодо вартості активів у розд. III – IX Декларації необхідно скористатися кнопкою «+»;   

- після того, як всі дані внесені, зберегти Декларацію,  натискаючи кнопки «Зберегти» та «Закрити»;

- виділити рядок зі створеною Декларацією та натиснути кнопку «Підписати», - підписати за допомогою КЕП (у спливаючому вікні здійснити дії аналогічно для входу до приватної частини Електронного кабінету) натиснути «Підписати»;

 - виділити рядок із підписаною Декларацією та натиснути кнопку «Відправити».

Відправлену Декларацію можна переглянути у меню «Перегляд звітності».

Щоб приєднати до Декларації скановані копії документів, які підтверджують витрати на придбання активів, необхідно в кінці Декларації проставити позначку «відмітка про наявність додатків» та у розділі «Додатки» заповнити поля щодо основних реквізитів документів, що додаються.

Кожен документ слід зберегти в окремому додатку. Для збереження сканованого документа необхідно натиснути кнопку «Зберегти».

Водночас податківець зауважила, якщо особа не скористається своїм правом на податкову амністію, вважатиметься, що вона повідомила податкову про те, що у її власності відсутні активи, які підлягають декларуванню.

Також Мирослава Бундзяк розповіла і про застосування касових апаратів підприємцями, які здійснюють роздрібний продаж товарів за готівку та отримання громадянами частини понесених витрат у 2021 році, зокрема: за навчання, лікування, будівництво житла тощо.