Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коломийські податківці провели «гарячу лінію» щодо застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку

опубліковано 10 травня 2022 о 14:47

Коломийські податківці нещодавно провели «гарячу лінію» з питань застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку.

На запитання платників податків відповідала головний державний інспектор Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Варщук.

Надаємо відповіді на запитання, з якими зверталися платники податків.

Питання: Чи необхідно фізичній особі-підприємцю на загальній системі оподаткування застосовувати РРО або ПРРО?

Відповідь: Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій формі повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства.

Питання: Якщо підприємець займається торгівлею на ринку необхідно застосовувати РРО?

Відповідь: Відповідно до законодавства, платники єдиного податку, що належать до першої групи РРО у своїй діяльності не застосовують. Водночас, фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО незалежно від обраної системи оподаткування та виду діяльності.

Питання: Чи є штрафи за незастосування РРО у період воєнного стану?

Відповідь: Штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції. Зокрема, штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 у 2022 році) у разі проведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.