Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці та керівники Тлумацької, Обертинської та Олешанської територіальних громад розглянули питання наповнення місцевих бюджетів під час воєнного стану

опубліковано 05 травня 2022 о 14:42

Податківці Тлумацької ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області спільно з керівниками Тлумацької, Обертинської та Олешанської територіальних громад обговорили необхідність спільної співпраці з органами місцевого самоврядування щодо забезпечення надходжень до місцевих скарбниць  під час  воєнного стану в країні.

Зокрема, начальник Тлумацької ДПІ Микола Іванішин зазначив, що сумлінне виконання податкових зобов’язань платників податків перед державою зараз дуже важливо, адже вчасно сплачені податки – це економічна підтримка держави. Податок на доходи фізичних осіб, земельний податок та податок на нерухоме майно є вагомими джерелами наповнення місцевих бюджетів. Тому своєчасна сплата місцевих податків дуже важлива для місцевих громад. Керівник податкової інспекції звернувся до представників територіальних громад розглянути заходи впливу до податкових боржників. Посадовець зауважив, що погашення податкового боргу є  доходами місцевих громад та спрямовуються для фінансування витрат громад.

Також податківець нагадав присутнім, що триває кампанія одноразового (добровільного) декларування неоподаткованих активів. Посадовець наголосив, що громадяни, які мають активи, що не були оподатковані належним чином в минулих періодах, можуть їх легалізувати, добровільно подавши декларацію та сплативши одноразовий збір.

Крім того, Микола Іванішин звернув увагу керівників громад, що ще одним із джерел наповнення місцевих бюджетів є щорічна кампанія декларування доходів громадян. Фізичні особи, які отримали неоподатковані доходи у 2021 році, зобов’язані заповнити і подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити задекларовані податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. А для тих громадян, які не мали можливості подати декларацію вчасно, у період воєнного стану термін подання таких декларацій подовжено на шість місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Керівник податкової інспекції нагадав присутнім про відновлення фактичних перевірок бізнесу. Зокрема зазначив, що податківцями проводяться обстеження закладів торгівлі щодо рівня цін на основні продовольчі товари та незастосування РРО чи ПРРО при здійсненні розрахунків при продажу підакцизної продукції. Адже лише дотримання вимог чинного законодавства всіма платниками гарантує стабільні надходження до бюджету, належну якість підакцизної продукції та її безпеку для здоров’я та життя споживачів.