Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок застосування підприємцями касових апаратів розповіли податківці Городенківщини

опубліковано 16 січня 2022 о 10:46

Про застосування підприємцями у своїй діяльності реєстраторів розрахункових операцій чи програмних РРО, а також про особливості ведення обліку товарних запасів розповів на зустрічі з підприємцями в торговому центрі «Мегамаркет» начальник Городенківської ДПІ Руслан Колодій.

Посадовець, зокрема зазначив, що з 1 січня 2022 року є обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних  реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку для другої – четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, незалежно від отриманого доходу за попередній рік. При цьому, право не використовувати касові апарати мають спрощенці І групи та ті, які здійснюють продаж товарів (крім підакцизних) на території села при дотриманні певних умов.

Також Руслан Колодій розповів про переваги застосування програмних РРО, зазначивши, що встановити їх можна на будь-який гаджет, а програмне забезпечення надається податковою службою безкоштовно.

За словами керівника Городенківської ДПІ, Державною податковою службою України розроблено спеціальний відеоурок, який допоможе швидко зареєструвати програмний РРО. Платники можуть ознайомитись, з відеоуроком на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО». 

Також Руслан Колодій звернув увагу, що фізичні особи-підприємці, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;  реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, крім РРО зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Крім цього, нагадав платникам податків про особливості одноразового добровільного декларування, про застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.

Також проінформував про електронні сервіси ДПС, зокрема про Електронний кабінет платника та нагадав про початок кампанії декларування доходів, отриманих громадянами у 2021 році.