Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Калущини знайомлять платників податків з одноразовим декларуванням активів

опубліковано 13 жовтня 2021 о 10:03

Про запровадження з 1 вересня 2021 року одноразового (спеціального) добровільного декларування розповіла сьогодні на зустрічі з платниками податків начальник Калуської ДПІ Лілія Прокопів.

За її словами скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням та подати одноразову добровільну декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Не можуть бути декларантами особи, які станом на 1 вересня 2021 року є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними особами або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка чи піклування та особи, уповноважені на виконання функцій держави.

Лілія Прокопів розповіла, що добровільному декларуванню підлягають валютні цінності, (крім коштів у готівковій формі) та права грошової вимоги, цінні папери,  рухоме та нерухоме майно,  предмети мистецтва, антикваріату, цінні папери, пам’ятні монети і банкноти, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном та інші корпоративні права.

При цьому, наголосила посадовець, зазначені об’єкти декларування повинні знаходитись на території України або за її межами, одержаними до 1 січня 2021 року за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні, однак з них не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі.

Також, керівник Калуської ДПІ розповіла про розміри ставок, за якими оподатковуються об’єкти та про порядок подання одноразової декларації. Водночас наголосила, що рішення скористатись своїм правом на одноразове декларування чи ні приймається  громадянином добровільно.  У разі, якщо громадянин подасть одноразову декларацію і сплатить задекларовану суму, то держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства і в подальшому такі кошти вважатимуться легальними.

На завершення зустрічі Лілія Прокопів розповіла платникам про електронні сервіси ДПС та порекомендувала активно їх використовувати для спілкування з податковою службою.