Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове декларування активів та електронні сервіси ДПС розповіла платникам податків начальник Тисменицької ДПІ Олександра Гайдей

опубліковано 23 вересня 2021 о 10:39

Нещодавно начальник Тисменицької ДПІ Олександра Гайдей провела чергову зустріч з платниками податків, на якій ознайомила з особливостями одноразового (спеціального) декларування, роз’яснила порядок застосування РРО та ПРРО, отримання податкової знижки  та розповіла про переваги користування Електронним кабінетом.

Як зазначила посадовиця, з 1 вересня п.р. розпочалося одноразове (спеціальне) добровільне декларування і скористатися ним можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Також Олексадра Гайдей розповіла про об’єкти, які підлягають декларуванню, про розміри ставок та порядок нарахування одноразового збору. Крім цього зазначила, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі.

«Основний принцип проведення податкової амністії – добровільне декларування. Якщо особа бажає отримати звільнення від відповідальності за порушення податкового чи валютного законодавства, вона повинна подати декларацію і сплатити спеціальний збір»,- підкреслила посадовиця.

Крім цього, начальник Тисменицької ДПІ нагадала присутнім про право на податкову знижку, зокрема за витратами на навчання, страхування житла, іпотечного кредиту та роз’яснила, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

У зазначених документах обов’язково повинні бути відображені сума сплачених страхових та пенсійних внесків, дата сплати, прізвище платника, реквізити договору згідно з яким здійснюється така плата, відповідний договір (договір довгострокового страхування життя, тощо).

Копії вказаних документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України.

Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Крім цього розповіла платникам податків і про переваги використання програмних РРО, роз’яснила, в яких випадках РРО чи ПРРО не застосовуються та про відповідальність суб’єктів господарювання, які зобов'язані проводити розрахунки через касові апарати, у разі їх незастосування або застосування із порушенням встановлених вимог.

На завершення зустрічі Олександра Гайдей практично показала платникам як користуватися електронними сервісами, в т.ч. Електронним кабінетом платника та розповіла про переваги електронного спілкування з податковою.