Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які активи потрібно декларувати розповіли в Яремчанській ДПІ під час «гарячої лінії»

опубліковано 16 вересня 2021 о 09:46

Сьогодні начальник Яремчанської ДПІ Юрій Вередюк під час проведення «гарячої лінії» відповідав на запитання платників податків, які стосувались проведення одноразового декларування активів.

Надаємо основні питання, з якими звертались громадяни.

Питання: Чи потрібно декларувати готівку, сума якої перевищує 400 тисяч гривень?

Відповідь: Згідно з нормами Податкового кодексу, якщо громадянин має у власності активи, в тому числі готівкові кошти, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн. станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування, така особа має право не подавати одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі якщо фізична особа має у власності більше 400 тис. грн. та виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, то така особа приймає самостійне рішення щодо суми, яка буде зазначена у вказаній декларації, а саме повністю уся сума 405 тис. грн. або тільки частина цих коштів. При цьому нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється у загальному порядку з суми, яка буде вказана у декларації. 

Крім того, у разі прийняття рішення фізичною особою щодо не подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, то джерела одержання (набуття) коштів вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства, якщо сумарна вартість їх не перевищує 400 тис. грн. станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Питання: Чи потрібно подавати добровільну декларацію, якщо особа має кошти, які розміщенні на депозитному банківському рахунку?

Відповідь: у разі якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі кошти шляхом подання Декларації та сплатити збір з одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.

Питання: Чи потрібно декларувати будинок, придбаний у вересні 2021 року?

Відповідь: Одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають активи, які були одержані фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року. Тобто об’єкти рухомого або нерухомого майно, які набуті фізичною особою після 1 січня 2021 року не підлягають декларуванню.