Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Івано-Франківським платникам розповіли про одноразове декларування активів

опубліковано 09 вересня 2021 о 15:33

Нещодавно, заступник начальника Івано-Франківської ДПІ Олена Мухіна під час зустрічі з платниками міста Івано-Франківськ розповіла про особливості добровільного декларування активів фізичними особами, з яких не сплачені податки та збори.

Олена Мухіна зазначила, що Верховна рада прийняла Закон України №1539, яким запроваджено проведення з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року одноразового добровільного декларування доходів громадян, тобто податкову амністію. Закон передбачає для всіх громадян-резидентів та навіть тих, хто в минулому був податковим резидентом, можливість задекларувати свої доходи та активи, з яких не сплачені податки. Отже, під дію амністії потрапили всі громадяни, які не можуть пояснити та документально підтвердити законність походження активів. Таким особам держава запропонувала подати декларацію, сплатити збір та звільнитися від відповідальності в майбутньому.

Також посадовець детально розповіла, що в спеціальній декларації необхідно зазначити активи, які знаходяться на території України або за її межами, зокрема, валютні цінності та права грошової вимоги, рухоме і нерухоме майно, цінні папери, частки у майні юридичних осіб, інші активи. Щодо коштів у готівковій формі, то їх необхідно спершу розмістити на спецрахунок в банківській установі, а потім задекларувати.

За її словами, із задекларованих активів необхідно сплатити 2,5% від вартості державних облігацій України, 5% вартості валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться в Україні та 9% вартості валютних цінностей та інших активів, що знаходяться за кордоном.

Також, норми законодавства передбачають можливість сплати узгодженого зобов’язання трьома рівними частинами. Але тоді ставки збору будуть вищими – 3%, 6% та 11,5% відповідно.      

Не потрібно декларувати активи у разі, якщо їх активи не більші від визначених законодавством. Зокрема, будь-які активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис грн, квартири в Україні площею до 120 кв м, будинки в Україні не більше 240 кв м, об’єкти нежитлової нерухомості не комерційного призначення, площею не більше 60 кв м., земельні ділянки, розмір яких не перевищує норми безоплатної приватизації, а також один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Спеціальна декларація подається громадянами виключно в електронному вигляді. Тому наявність чи необхідність отримання ключа цифрового підпису стає першочерговим завданням для фізичної особи, яка матиме намір скористатись одноразовим декларуванням.

Після подання спеціальної декларації, сплатити зобов'язання необхідно протягом 30 календарних днів. У разі сплати спеціального збору трьома рівними частинами, першу частину заявник сплачує протягом 30 календарних днів з дати подання спецдекларації, другу частину − до 1 листопада 2023 року, а третю частину − до 1 листопада 2024 року.

На завершення Олена Мухіна, розповіла і про гарантії з боку держави, які отримує громадянин, який скористається одноразовим декларуванням. Зокрема, такій особі держава гарантуватиме звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, а також неможливість відкриття кримінальних проваджень та вчинення слідчих дій за активами, зазначеними в спецдекларації чи відносно такої особи. Однак, щоб отримати зазначені державні гарантії обов’язковою умовою є сплата декларантом у повному обсязі суми збору за результатами поданої одноразової декларації.