Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Рожнятівській ДПІ відбувся семінар для платників податків з актуальних питань застосування РРО та ПРРО

опубліковано 23 липня 2021 о 09:40

22 липня 2021 року  в Рожнятівській ДПІ ГУ ДПС у Івано-Франківській області відбувся семінар щодо застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку, а також щодо відповідальності за незастосування РРО. З новаціями використання РРО, програмних РРО, які введені у 2021 році, ознайомила платників податків в.о. начальника Рожнятівської ДПІ Ніна Сагайдак.

Посадовиця розповіла, що РРО або ПРРО зобов'язані застосовувати підприємці-платники єдиного податку другої - четвертої груп, які:

- реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- реалізують лікарські засоби та вироби медичного призначення;

- надають платні послуги у сфері охорони здоров’я.

Ніна Сагайдак звернула увагу присутніх, що до 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язок використовувати РРО та/або ПРРО фізичними особами - платниками єдиного податку другої – четвертої груп обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за винятком вищеперерахованих видів діяльності (в 2021 році такий граничний розмір складає 1 320 тис гривень). У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в 2021 році доходу у розмірі 1 320 тис гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Також в. о. начальника ДПІ зауважила, що наказами Міністерства фінансів України від 18.06.2020 № 306 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13» та від 18.06.2021 № 329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів»  внесено зміни до Положення про форму і зміст розрахункових документів.

Зазначені зміни стосуються реквізитів фіскальних касових чеків на товари (послуги), що створюються та друкуються реєстраторами розрахункових операцій та програмними реєстраторами розрахункових операцій. А саме, до 1 серпня 2021 року реєстратори розрахункових операцій (РРО), версії внутрішнього програмного забезпечення яких перебували у Державному реєстрі РРО до набуття чинності Наказу № 306, проте не перебували на обліку у органах ДПС, обов’язково мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) для можливості виконання вимог щодо форми і змісту розрахункових документів/електронних розрахункових документів, які формують РРО.

До 1 жовтня 2021 року РРО мають бути доопрацьовані для можливості відображення у касових чеках значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Під час семінару платникам податків вкотре нагадали про переваги використання програмних РРО, роз’яснили, в яких випадках РРО, ПРРО не застосовуються та про відповідальність суб’єктів господарювання, які зобов'язані проводити розрахунки через РРО (ПРРО), за незастосування РРО або застосування із порушенням встановлених вимог.

Також керівник податкової інспекції зауважила, що норми щодо застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не поширюється на підприємців – платників єдиного податку І групи. До платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (на 1 січня п.р. 1 002 000 гривень).

Крім того, Ніна Сагайдак наголосила платникам податків на дотриманні вимог трудового законодавства роботодавцями та вкотре нагадала, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, та подання до органу податкової служби повідомлення про прийняття працівника на роботу.