Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Належно сплачені податки – стабільний розвиток та процвітання громад

опубліковано 26 травня 2021 о 16:37

Механізми співпраці обговорили під час робочої зустрічі податківці та представники Дзвиняцької територіальної громади.

Зокрема, під час зустрічі ключовими для обговорення стали питання пошуків резервів для наповнення бюджетів громади. Одним з основних джерел надходжень, за словами начальника Богородчанської ДПІ Любов Грицак, є майнові податки, саме тому є необхідність у затвердженні оптимальних їх ставок, проведенні інвентаризації земельних ділянок та належної їх нормативно-грошової оцінки.

Окремо зупинилася керівник Богородчанської податкової інспекції і на питанні запобіганню виникнення у платників податків податкового боргу. Оскільки лише належна та своєчасна сплата податків забезпечує стабільні та прогнозовані надходження до бюджетів та, відповідно, дає можливість у забезпеченні всіх необхідних потреб тієї чи іншої громади. Також Любов Грицак зазначила, що для підтримки бізнесу на час карантинних обмежень, урядом передбачено процедуру врегулювання податкового боргу в платника відповідно до Закону України від 04.121.2020 р. №1072.

         Більш детально про норми ЗУ №1072 присутніх інформував фахівець Тисменицького відділу погашення боргу Григорій Калинюк. Зокрема він зазначив, що за умови сплати до 10 червня п.р. платником основної суми боргу, яка фіксувалася на 1 листопада 2020 року, штрафні санкції та пеня, що виникли, будуть списані. Також до кінця року у платників податків є можливість безвідсоткового відтермінування сплати боргу, сума якого не перевищує 6800 гривень. Окрім того, Григорій Калинюк  наголосив, що сплата податків є обов’язком кожного свідомого громадянина, а за їх несплату, згідно з Податковим Кодексом, передбачена адміністративна відповідальність – штрафні санкції та пеня.

Одним з важливих питань на сьогодні залишається й легалізація трудових відносин, і насамперед, зазначили податківці, у цьому повинні бути зацікавлені самі мешканці громади, оскільки “тіньова” виплата зарплати не лише зменшує надходження до бюджету, а й позбавляє кожного такого працівника соціальних гарантій та пільг, таких як: оплата тимчасової втрати непрацездатності у зв’язку з хворобою, щорічної відпустки тощо. Також учасниками заходу були обговорено основні аспекти Закону України від 04.03.2021 року №1320, нормами якого органам місцевого самоврядування дозволено здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад.

Насамкінець податківці запевнили присутніх у наданні кваліфікованої консультаційної підтримки громади з питань податкового законодавства та готовності до конструктивного діалогу.