Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надвірнянські податківці провели семінар для платників податків

опубліковано 26 лютого 2021 о 10:54

Надвірнянські податківці на днях провели семінар для платників податків. Під час проведення заходу начальник Надвірнянської ДПІ Василь Гнатюк ознайомив присутніх з новаціями щодо застосування  реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО. Зокрема зазначив, що законодавець відтермінував застосування касових апаратів для платників єдиного податку 2-4 груп, крім випадків передбачених законодавством. Так, підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, і загальний обсяг доходу не перевищив у 2020 році  1 млн грн, а в 2021 році – 1 млн 320 тис грн, можуть до 31.12.2021 року не використовувати касовий апарат. Водночас платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, незалежно від обсягу доходу, зобов'язані проводити готівкові розрахунки з застосування РРО, програмних РРО.

Крім того, посадовець повідомив, що скасовано норми щодо застосування механізму компенсації (кешбек) та штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, за відсутність попереднього програмування товарів у реєстраторах розрахункових операцій, програмних РРО.

Також, Василь Гнатюк закликав суб’єктів господарювання до роботи в правовому полі, наголосив на офіційне працевлаштування працівників та про відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю.

Про порядок застосування  програмних РРО нагадав старший державний інспектор Надвірнянської ДПІ Андрій Стефуняк. Він повідомив, що з 1 серпня 2020 року платники податків мають можливість використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій. З допомогою цих програмних рішень платники можуть проводити розрахункові операції під час продажу товарів і послуг, торгівлі валютними цінностями. Для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, такі ключі ДПС видає безкоштовно. Потім потрібно подати заяву для реєстрації ПРРО та встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій: комп’ютер, смартфон або планшет.

Суб’єктам господарювання, які мають намір використовувати програмні РРО, рекомендовано більш детально ознайомитися з інформацією в банері “Програмні РРО” на веб-порталі ДПС України.

Начальник Надвірнянського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Руслана Гриценко розповіла про деклараційну кампанію, нагадала які доходи необхідно задекларувати та способи подання декларацій. Також зупинилась детально на змінах у поданні звітності по єдиному соціальному внеску, відкритті єдиного рахунку для сплати податків.

Руслана Гриценко також повідомила про новації в законодавстві стосовно звільнення працюючих фізичних осіб-підприємців від сплати єдиного внеску,  та інших новацій.

Начальник Надвірнянського відділу камеральних перевірок Оксана Пліщук ознайомила із новаціями в оподаткуванні юридичних осіб, зокрема змінами у звітності з податку на додану вартість, акцизного податку та подання звітності за оновленими формами.

На завершення семінару начальник Надвірнянської ДПІ Василь Гнатюк нагадав присутнім, що платники податків мають можливість користуватися інформаційними ресурсами податкової служби, які доступні в соціальних мережах, а також у месенджерах Telegram та Viber.