Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Рогатинській ДПІ відбувся семінар для платників податків

опубліковано 18 лютого 2021 о 11:56

В Рогатинській ДПІ, 17 лютого п.р. відбувся семінар для платників податків, на якому начальник інспекції Тетяна Холява ознайомила платників податків з новаціями податкового законодавства, що набрали чинності у 2021 році.

Тетяна Холява детально розповіла про новації застосування  реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.  Зокрема зазначила, що з 1 серпня 2020 року платники податків мають можливість використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій. З допомогою цих програмних рішень платники можуть проводити розрахункові операції під час продажу товарів і послуг, торгівлі валютними цінностями. Використання програмних РРО має ряд переваг над традиційним РРО, зокрема програмний РРО можна встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні касових апаратів та їх обслуговуванні. Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Керівник податкової інспекції наголосила присутнім, що наразі законодавець відтермінував застосування касових апаратів для платників єдиного податку 2-4 груп, крім випадків передбачених законодавством. Зокрема, підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, і загальний обсяг доходу не перевищив у 2020 році  1 млн грн, а в 2021 році – 1 млн 320 тис грн, можуть до 31.12.2021 року не використовувати касовий апарат. Водночас платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, незалежно від обсягу доходу, зобов'язані проводити готівкові розрахунки з застосування РРО, програмних РРО. Якщо ж суб’єкти господарювання перебувають на загальній системі оподаткування, то здійснення готівкових розрахунків з покупцями відбувається також лише через РРО, ПРРО. 

Посадовиця також зазначила, що скасовано норми щодо застосування механізму компенсації (кешбек) та штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, за відсутність попереднього програмування товарів у реєстраторах розрахункових операцій, програмних РРО.

Під час проведення заходу Тетяна Холява поінформувала про пільги для платників податків в період карантинних заходів в частині списання, відстрочення та прощення податкових боргів та про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів. Зокрема зазначила, що платники податків, які мали податковий борг станом на 1 листопада 2020 року можуть скористатись нормою Податкового кодексу, яка передбачає прощення фінансових санкцій. Для цього платнику необхідно звернутись до податкової інспекції за місцем обліку його податкового боргу із заявою довільної форми, сплатити протягом шести місяців (з грудня 2020 року до червня 2021 року) готівковими коштами основну суму податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) та забезпечити своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих бюджетів

Також, посадовиця нагадала, що фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають право на  списання сум недоїмки з єдиного внеску. Для списання сум недоїмки єдиного внеску таким платникам необхідно до 1 березня 2021 року подати заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, заяву про списання заборгованості та звітність, заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалася раніше) та звітність з єдиного внеску.

Крім того, на семінарі розглянуто питання легалізації найманої праці підприємцями та підприємствами. Зокрема, керівник податкової інспекції закликала присутніх не нехтувати укладанням трудових угод з працівниками та вчасно сплачувати податкові зобов’язання. Адже належне оформлення найманих працівників та сплата податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску є запорукою не тільки соціальних гарантій самих громадян, а й забезпечення дохідної частини місцевих бюджетів громад.

Тетяна Холява розповіла про кампанію декларування, зазначивши, що громадяни, які протягом 2020 року отримували доходи не від податкових агентів чи під час виплати яких податок на доходи фізичних осіб не утримувався, зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.  Вона зазначила, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отримані доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, доходи громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції та  фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати, іноземних доходів та інших доходів платників податків відповідно до норм Податкового кодексу України та наголосила, що подати таку декларацію необхідно до 1 травня 2021 року. При цьому зауважила, що громадяни мають можливість подати таку декларацію за допомогою електронного сервісу ДПС – «Електронний кабінет».