Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Снятинської ДПІ провели семінар для платників податків

опубліковано 10 лютого 2021 о 14:37

Про основні новації податкового законодавства, які набрали чинності у 2021 році розповів сьогодні платникам податків на семінарі начальник Снятинської ДПІ Мирослав Остафійчук.

Посадовець поінформував, що з 2021 року обсяги доходів для цієї категорії платників не мають фіксованого розміру, а залежать від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня. В зв’язку з цим, у 2021 році на І групі можуть бути підприємці, дохід яких не перевищує 1,002 млн грн, на ІІ групі – 5,004 млн грн,  на ІІІ групі – 7,002 млн грн.

Мирослав Остафійчук детально зупинився на новаціях, що стосуються використання реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.  Зокрема зазначив, що з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (1,320 млн грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з тим, наголосив, що у разі перевищення обсягу доходу  220  розмірів мінімальної заробітної плати,  підприємці - платники єдиного податку другої - четвертої груп зобов’язані використовувати РРО при цьому  застосовувати РРО необхідно з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення та продовжувати в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Керівник податкової розповів і про переваги програмних РРО у порівнянні із традиційними касовими апаратами. При цьому зауважив, що ПРРО можна встановити на будь-який гаджет і таким чином зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні, а передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів.

Також Мирослав Остафійчук розповів про кампанію декларування, під час якої громадяни, які протягом 2020 року отримували доходи не від податкових агентів чи під час виплати яких податок на доходи фізичних осіб не утримувався, зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити з задекларованого доходу податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. За словами посадовця до категорії громадян, що зобов’язані подавати декларації належать громадяни, які отримували доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, від продажу інвестиційних активів та іноземні доходи. Мають обов’язок подавати декларацію і громадяни, які отримали спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.

Посадовець наголосив, що деклараційна кампанія триває 4 місяці впродовж січня-квітня включно. При цьому зауважив, що зважаючи на карантинні обмеження громадяни мають можливість подати таку декларацію не відвідуючи податкову інспекцію, а скористатись електронним сервісом ДПС – Е-кабінетом.

Крім цього керівник Снятинської ДПІ поінформував про ряд заходів, вжитих Урядом України для підтримки бізнесу в умовах пандемії. Зокрема зазначив, що платники податків, які накопичили податковий борг станом на 1 листопада 2020 року можуть скористатись нормою Податкового кодексу, яка передбачає прощення фінансових санкцій. Для цього платнику необхідно звернутись до податкової інспекції за місцем обліку його податкового боргу із заявою довільної форми, сплатити протягом шести місяців (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року) готівковими коштами основну суму податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) та забезпечити своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих бюджетів.

Крім цього, фізичні особи, у тому числі самозайняті особи, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого разом з штрафними санкціями, пенею та процентами за користування розстроченням/відстроченням не перевищував 6800 гривень можуть скористатись процедурою відстрочення податкового боргу. За словами Мирослава Остафійчука, відстрочення надається без нарахування процентів, при цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29  грудня  2021 року. Для того, щоб скористатись цією нормою, платнику податків необхідно звернутись з заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як в паперовому вигляді так і в електронному вигляді.

Також посадовець зазначив, що фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають право на  списання сум недоїмки з єдиного внеску. За його словами, підлягають списанню несплачені станом на 1 грудня 2020 року суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо СГД за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримували  дохід (прибуток) від своєї діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Для отримання списання сум недоїмки з ЄСВ необхідно подати до органів ДПС за своїм місцем реєстрації заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи – підприємця (якщо така заява не подавалася раніше); заяву про списання заборгованості та звітність; заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалася раніше) та звітність з ЄВ.

Також Мирослав Остафійчук звернув увагу присутніх на дотримання норм трудового законодавства при виплаті заробітної плати найманим працівникам, своєчасної та в повному обсязі сплати податків і зборів.