Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни в порядку заповнення та подання Податкового розрахунку за формою 1ДФ розповіли податківці Надвірнянщини в ефірі телерадіокомпанії «Надвірна»

опубліковано 13 жовтня 2020 о 12:54

Старший державний інспектор Тисменицького сектору організації роботи Оксана Іваночко ознайомила телеглядачів ТРК «Надвірна» із змінами щодо порядку заповнення та подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Зокрема Оксана Іваночко повідомила, що 01.07.2020 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 26.05.2020 № 241 «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку», яким внесено зміни до Довідника ознак доходів.

Так, у Розділі 1 Додатку «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність до норм Податкового кодексу України, а саме:

1. ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» розділено на дві:

- 153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;

- 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку»;

2. розподілено види доходів з ознаки 106 (за нею відображалися всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі) на ознаки:

- 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;

- 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду або суборенду, емфітевзис»;

- 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

3. зі змісту ознаки доходу 125 видалено інформацію про внески за договорами довгострокового страхування життя;

4. викладено у новій редакції ознаку доходу 128. Під цією ознакою будуть зазначатися сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів. Під цієї ознакою також потрібно буде відображати допомогу по вагітності та пологах.

Податківець звернула увагу, що сьогодні у платників є можливість отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації, подати звітність до податкових органів без особистих візитів до податкових органів.

Для комфорту, економії часу, особливо для власної безпеки під час дії карантину, використання дистанційних комунікацій є найбільш раціональним. Офіційними джерелами інформації у мережі Інтернет для платників податків є вебпортал Державної податкової служби України та субсайт Територіальних органів ДПС у Івано-Франківській області, сторінки у мережі Фейсбук, Телеграм та Ютуб канали, де розміщується актуальна, щоденно поновлювана та важлива інформація для платників податків.

В умовах дії карантину залишається актуальним також максимальне використання електронних сервісів Державної податкової служби України, зокрема ІТС «Електронний кабінет».