Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації щодо функціонування електронного кабінету та застосування реєстраторів розрахункових операцій розповіли податківці Надвірнянщини

опубліковано 13 жовтня 2020 о 12:53

Про новації щодо функціонування електронного кабінету та застосування реєстраторів розрахункових операцій розповіла під час брифінгу для Телерадіокомпанії «Надвірна» начальник Тисменицького відділу електронних сервісів Марія Модіна.

Зокрема, посадовець зазначила, що Законом України від 14 липня 2020 року №786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» внесено зміни до пункту 42.1 статті 42 Податкового Кодексу України, відповідно до яких платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги". Також змінами передбачено відображення в електронному кабінеті податкових повідомлень - рішень, податкових вимог або інших документів з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресованих контролюючим органом платнику податків.

Марія Модіна нагадала, що електронний кабінет працює цілодобово в реальному часі і не вимагає використання жодного додаткового програмного забезпечення. Цей сервіс надає змогу створити та надіслати до ДПС електронні документи: податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків тощо.

Посадовець закликала платників податків іти в ногу з часом - подавати звітність в електронному вигляді та користуватись зручними електронними сервісами Державної податкової служби.

Крім цього, Марія Модіна нагадала, що з 1 серпня 2020 року запроваджено систему функціонування програмних РРО (ПРРО), що є першим етапом змін в  законодавстві щодо застосування РРО. За її словами, з 1 січня 2021 року почнеться другий етап: буде розширено перелік видів діяльності, для яких використання РРО (традиційних або програмних) є обов’язковим та запроваджено механізм кешбек. З 1 квітня 2021 року почнеться третій етап, коли використання РРО стане обов'язковим для  фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.