Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Тлумаччини продовжують ознайомлювати платників з обов’язком застосування реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 17 лютого 2022 о 11:45

Під час відвідин суб’єктів господарювання податківці акцентують увагу, що платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО, але не зобов’язані вести облік товарних запасів, якщо вони не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Фахівці також пояснюють переваги застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, як для продавців так і для покупців товарів, нагадують, що відповідне програмне забезпечення надається Державною податковою службою суб’єктам господарювання – безкоштовно.

Крім цього зазначають, що в Центрі обслуговування платники можуть отримати фахову допомогу щодо реєстрації ПРРО та користування програмою.

Під час зустрічей податківці інформують і про кампанію декларування доходів, одержаних протягом 2021 року. При цьому зазначають, що декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається при отриманні доходів від особи, яка не є податковим агентом, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, доходів від операцій з інвестиційними активами, доходів з іноземних джерел тощо. Подати таку декларацію необхідно до 01 травня року.

Також нагадають про кампанію одноразового декларування, зокрема, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи-резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків, щодо термінів проведення декларування,  активів які підлягають декларуванню, суб’єктів які можуть скористатися декларуванням та про юридичні наслідки  неподання  одноразової (спеціальної) декларації тими особами,  хто має на це право тощо.