Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто має пільги зі сплати земельного податку розповіли в Рогатинській ДПІ

опубліковано 07 червня 2024 о 13:50

Хто звільняється від сплати земельного податку роз’яснила на зустрічі з платником податків начальник Рогатинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Тетяна Холява. 

За її словами, право на пільгу мають: 

- особи з інвалідністю першої і другої групи; 

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; 

- пенсіонери (за віком); 

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; 

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії зазначених фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: 

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари; 

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; 

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; 

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; 

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара. 

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи. 

Крім того, фахівець розповіла, чи зобов'язаний громадянин щороку подавати до контролюючого органу заяву про застосування пільги зі сплати земельного податку та документи, які підтверджують її право на таку пільгу. 

За словами Тетяни Холяви, заяву необхідно подати до 1 травня поточного року – тоді пільга застосовуватиметься з поточного року. Якщо ж заяву подати після зазначеного терміну – пільга буде застосовуватися з наступного року.

Якщо право на пільгу у фізичної особи виникає протягом календарного року – заяву на застосування пільги потрібно подати не пізніше 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу.

Також Тетяна Холява ознайомила платника з роботою Електронного кабінету та мобільного застосунку «Моя податкова».