Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату податків та податкові новації обговорили в Косівській ДПІ

опубліковано 13 березня 2023 о 15:07

Нещодавно начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко провела зустріч з представниками  філії «Кутське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», на якій обговорили важливість сплати податків до бюджету в умовах війни, збереження робочих місць та виплати заробітної плати найманим працівникам, а також основні зміни податкового законодавства.

Як зазначила очільниця Косівської ДПІ, сплата податків і зборів є одним із основних джерел наповнення бюджету держави, а відтак – розвитку її економіки та соціальної інфраструктури, а сьогодні в умовах війни є ще й вагомою підтримкою економічного фронту. Тому, за словами посадовиці, бізнес повинен працювати, зберігати робочі місця, виплачувати заробітну плату та сплачувати податки. 

Оксана Мельниченко звернула увагу, що нелегальне працевлаштування найманих працівників має негативні наслідки не лише для бюджетів, але й для самих найманих працівників. В першу чергу, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника:  права на відпустку, на оплату листків непрацездатності тощо. По-друге, неофіційно працевлаштовані громадяни втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги  у разі втрати роботи.    

Крім цього, начальниця Косівської ДПІ розповіла про зміни податкового законодавства, які набули чинності в 2023 році. Зокрема про нові форми звітності, про запровадження мінімального податкового зобов’язання, податку, який мають сплачувати власники та орендарі сільськогосподарських угідь, про зміни у порядку реєстрації податкових накладних тощо.

Також нагадала про деклараційну кампанію – 2023 та про право громадян на податкову знижку. 

На завершення зустрічі розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема про Електронний кабінет платника.