Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про МПЗ та інші податкові зобов’язання спілкувалися в Коломийській ДПІ

опубліковано 10 березня 2023 о 13:38

Чи повинен сплачувати мінімальне податкове зобов’язання власник земельних ділянок, а також земельний податок, або, скажімо, якщо виникає обов’язок сплати МПЗ, то в яких саме категорій платників? Ось коло питань, з якими прийшли на консультацію до Коломийської ДПІ громадяни та підприємці громади.

Цього року платники податків вперше сплачуватимуть МПЗ, а тому введення даного податкового платежу вимагає більш інтенсивної роз’яснювальної роботи. Зокрема, заступник начальника Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк зазначила, що платниками МПЗ є власники сільськогосподарських угідь, розташованих за межами міста. Однак, якщо власник земельної ділянки уклав договір оренди та належним чином його оформив, обов’язок плати МПЗ переходить на орендаря. МПЗ і земельний податок, пояснює податківець, це два різні платежі. Проте, суму МПЗ можна зменшити на різницю сплати земельного податку за такі ділянки. Загалом, розрахунок нового платежу для громадян здійснюватимуть органи податкової служби та надсилатимуть до 1 липня платникам податкові повідомлення-рішення. А от суб’єкти господарювання визначатимуть МПЗ самостійно.

В ході зустрічі Мирослава Бундзяк нагадала також присутнім про необхідність використання РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями, виняток – підприємці спрощенці 1 групи. Також працівник податкової служби закцентувала увагу підприємців на необхідності забезпечення ними права громадян на розрахунок через платіжні термінали.

Принагідно заступник начальника інспекції ознайомила присутніх з перебігом кампанії декларування громадянами доходів, отриманих в 2022 році, та зазначила, що подати декларацію про майновий стан і доходи можна за допомогою Електронного кабінету платника податків в режимі онлайн. За допомогою даного електронного ресурсу, інформувала податківець, платник також може дізнатися про стан розрахунків з бюджетом, отримати необхідні довідки та надсилати запити на отримання податкової інформації.