Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Діалог податківців з платниками тисменицької громади

опубліковано 26 грудня 2022 о 11:26

У Тисменицькій ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області за участі начальника інспекції Олександри Гайдей відбулась зустріч з платниками податків щодо актуальних питань в оподаткуванні та змін, які вступлять в дію в 2023 році.

Зокрема, податківець нагадала присутнім про необхідність обов’язкового використання касових апаратів підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IV груп та здійснюють готівкові розрахунки з покупцями за надані послуги чи товар. Також звернула увагу що застосування касових апаратів наразі не є обов’язковим для спрощенців I групи суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю в сільській місцевості з дотриманням певних умов, передбачених законодавством.

Олександра Гайдей також нагадала про необхідність сплати майнових податків громадянами, надходження від яких спрямовуються в повній мірі на соціальні, економічні чи освітні потреби територіальних громад.

Під час зустрічі податківець ознайомила присутніх і зміною суми податку з нового року для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування 1 та 2 групи, а також поінформувала про збільшення допустимого річного доходу для єдинників на 2023 рік. Такі зміни, наголосила керівник інспекції, пов’язані із збільшенням розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Також Олександра Гайдей розповіла, що для суб’єктів господарювання, які здійснюють обмін валют, з нового року введено авансовий щомісячний платіж податку на прибуток та ознайомила з його ставками.

Також звернула увагу на необхідності реєстрації фізичних осіб, які займалися благодійністю, в податковій службі волонтерами до 1 січня 2023 року за спрощеною процедурою.

Ще однією темою діалогу стала кампанія одноразового добровільного декларування, яка дозволяє легалізувати неоподатковані активи за пільговою ставкою – від 5 відс. до 9 відсотків. Податківець звернула увагу, що подати таку декларацію можна до 1 березня 2023 року. Також посадовець наголосила, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян.

На завершення зустрічі податківець розповіла про переваги та можливості сервісу «Електронний кабінет», а також про право на отримання податкової знижки за понесені в минулому році витрати.