Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Тисменицькій податковій надають консультаційну допомогу платникам

опубліковано 16 грудня 2022 о 11:25

Начальник Тисменицької ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Олександра Гайдей надає консультаційну допомогу з питань оподаткування відвідувачам Центру обслуговування платників. Такі заходи для платників дають їм можливість бути обізнаними в змінах податкового законодавства і діяти в межах правого поля.

Під час зустрічі посадовиця нагадала платникам про особливості застосування платіжних терміналів, реєстраторів розрахункових операцій, а також їх аналогів програмних РРО. Зокрема, що застосування РРО є обов’язковим для тих суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю чи надають послуги за готівку або в безготівковій формі через платіжні засоби. Водночас зауважила, що платники єдиного податку, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села можуть проводити розрахунки без РРО, але з використання розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Нагадала Олександра Гайдей про терміни сплати майнових податків, зокрема податку на нерухоме майно, земельного та транспортного податків та зауважила, що їх необхідно сплатити впродовж 60 календарних днів з дня вручення повідомлення. Окрім того, звернула увагу, що у випадку виявлення розбіжностей з даними зазначеними в повідомленні громадяни можуть провести в податковій звірку з даних нарахувань. При цьому, громадяни при собі мають мати документи на право власності на такі об’єкти чи договір купівлі-продажу, а також документи, що посвідчують особу. 

Також керівник інспекції розповіла, що вже підходить до завершення податкова амністія, яку запровадила держава з метою легалізації активів з яких не були сплачені податки. Крайній термін подання відповідної декларації не пізніше 28 лютого 2023 року, а термін протягом 30 днів з дати її подання. Скориставшись такою амністією громадянам гарантується звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства. 

Цікавилися платники і пільгами з податків передбаченими на період воєнного стану і поверненням сум з бюджету за понесеними витратами на навчання. З даних питань Олександра Гайдей зауважила, що для платників єдиного податку передбачена можливість не сплачувати єдиний податок та ЄСВ. Водночас зауважила, що у разі не сплати ЄСВ не нараховується страховий стаж. Щодо отримання податкової знижки за навчання, то розповіла про перелік документів, які необхідно подати для її отримання.