Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пільги з оподаткування на житлову нерухомість для УБД. В податковій службі відбулася зустріч з родинами загиблих воїнів

опубліковано 10 жовтня 2024 о 14:28

За ініціативи відділу в Івано-Франківській області Міністерства у справах ветеранів України в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області відбулася зустріч з родинами загиблих воїнів. Темою зустрічі було нарахування майнових податків та право на застосування пільг, які надані державою учасникам бойових дій, інвалідам війни, членам сім’ї загиблих захисників  та ін. категоріям.

Насамперед, заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата висловила співчуття присутнім з приводу непоправної втрати близьких та рідних, а також слова вдячності усім тим, хто обороняє чи обороняв країну від ворога та забезпечує можливість жити і працювати усім цивільним.

Для початку, заступник начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС Ольга Рожко ознайомила учасників зустрічі з механізмом нарахування та суттю податку на нерухоме майно, земельного податку та МПЗ, також детально зупинилася на пільгах, які передбачені Податковим Кодексом України. Зокрема, нагадала, що пільгується, тобто не підлягає нарахуванню податку, житлова площа квартири до 60 кв.м, приватного будинку до 120 кв.м, та сумарна площа будинку й квартири до180 кв.м.

Однак, органи місцевого самоврядування мають право застосовувати ще й окремі пільги для певних категорій осіб, які поширюються на мешканців конкретної територіальної громади. Як приклад, Ольга Рожко наводить рішення Івано-Франківської міської ради від 08.07.2021 №218-11, згідно з яким  пільга зі сплати податку на нерухомість надається на один об’єкт житлової  нерухомості (частку), що перебуває у власності осіб, визначених в статтях 6,7,10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Дана пільга, підкреслює податківець, буде чинною лише на території Івано-Франківської ТГ. Про встановлення пільг зі сплати податку на нерухомість ,чи їх відсутність, на території інших територіальних громад Івано-Франківської області можна дізнатись з рішень таких територіальних громад. 

Для того, щоб скористатися даною пільгою, необхідно подати до податкової служби за місцем реєстрації заяву довільної форми про надання пільги, копію посвідчення (посвідчення УБД або посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України чи посвідчення особи, яка належить до осіб з інвалідністю внаслідок війни), а також копію паспорта власника нерухомості. Проте, дана пільга може застосовуватися лише з часу видачі посвідчення. У заяві, наголошують податківці, слід обов’язково зазначити об’єкт нерухомості, який платник обрав для застосування пільги. 

Що ж до земельного податку, то тут також передбачена ПКУ пільга для такої категорії осіб. Зокрема, пільгується земельна ділянка у селах до 0,25 га, селищах 0,15 г та містах 0,1 га. Для отримання такої пільги потрібно також написати відповідну заяву до органів ДПС.

Податкова служба відкрита до діалогу з усіма платниками податків, тому у випадку запитань чи для роз’яснення законодавства фахівці готові надавати консультації в усі робочі дні в усіх ЦОП області. Також для зручності платників можна записатися на консультацію в потрібний ЦОП за безкоштовним багатоканальним номером 0800501007 на будь-яку зручну дату та годину.

Наостанок, начальник відділу в Івано-Франківській області Міністерства у справах ветеранів України Володимир Веркалець підкреслив важливість таких зустрічей та висловив сподівання на подальшу співпрацю між службами: “Адже наше завдання сьогодні, це безумовна підтримка та допомога тим, хто пожертвував життям та здоров’ям заради збереження країни та її кожного громадянина”.