Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можуть ФО, які провадять незалежну професійну діяльність, отримати довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), де наявна інформація про одержані доходи за будь-який інший, ніж річний под

опубліковано 30 вересня 2024 о 08:53

Чи можуть ФО, які провадять незалежну професійну діяльність, отримати довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), де наявна інформація про одержані доходи за будь-який інший, ніж річний податковий період?

Відповідно до п. 179.12 ст. 179 Податкового кодексу України за зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.  Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.       

Форми заяви про видачу довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) та довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568.        

Типова інформаційна картка адміністративної послуги «Видача довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію)» затверджена наказом Державної податкової служби України від 22.04.2021 № 446, відповідно до якої Довідка видається на підставі поданої Декларації про майновий стан і доходи, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859.        

Зокрема, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають Декларацію за результатами звітного року відповідно до розд. IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 178.4 ст. 178 ПКУ).        

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, відповідно до п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ подають Декларацію за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, до 01 травня року, що настає за звітним.        

Поряд з цим, з урахуванням примітки 1 до Декларації не передбачено її подання з позначкою «довідкова» для отримання Довідки.        

Отже, звітним (податковим) періодом для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є календарний рік, за результатами якого такі особи можуть отримати в контролюючому органі за основним місцем обліку (податковою адресою) Довідку на підставі Заяви та Декларації(-ій).        

При цьому фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не можуть отримати в контролюючому органі Довідку за будь-який інший, ніж річний податковий період.