Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни в законодавстві, які чекають на бізнес уже цього року, обговорили на засіданні Громадської ради при ГУ ДПС в області

опубліковано 25 вересня 2024 о 17:34

“Клуб білого бізнесу”: хто може стати його учасником та які преференції отримати від його членства. З серпня 2024 року вступив в дію Закон №3813, про його створення, основна мета якого, боротьба з тіньовою економікою. Саме цей важливий документ і став основною темою обговорення на засіданні Громадської Ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Стати учасником “Клубу білого бізнесу” уже з 1 жовтня ц.р. зможуть лише платники податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, зауважила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. Це можуть бути як юридичні, так і фізичні особи-підприємці, а також резиденти Дія.Сіty, однак за умови відповідності низці вимог та критеріїв, визначених ПКУ. Зокрема, податковий борг таких платників не повинен перевищувати 3000 НМДГ, тобто 51 тисячу гривень, не повинно бути заборгованості зі сплати єдиного внеску, а також  жодних порушень  з подання звітності. Також такий суб’єкт господарювання не може бути ризиковим платником ПДВ  та не мати економічних санкцій чи інших обмежувальних заходів. Однак, це далеко не повний перелік вимог до потенційних учасників Клубу, також враховуватиметься система оподаткування, на якій перебуває платник, галузь діяльності,рівень сплати податків тощо.

Перелік тих, хто потрапить до Клубу  формує і затверджує ДПС України, згодом він буде оприлюднений на офіційному веб-сайті за згоди платників. За сумлінне виконання своїх обов’язків таким платникам держава обіцяє скасування планових та позапланових перевірок, окрім окремих випадків, скорочені строки камеральних та документальних перевірок (5-10 днів), консультації ДПС протягом 15 днів, та можливість отримувати інформацію про податкові ризики. Окрім того, за таким платником буде закріплений комплаєнс-менеджер для допомоги.

Окремою темою обговорення стали новації в податковому законодавстві, які вже діють, або незабаром можуть набрати чинності. Зокрема, Закон України від 18.06.2024 р. № 3817–IX замінив Закон №481, яким регулювалося виробництво та обіг алкоголю й інших підакцизних товарів. Зокрема даний документ зобов’яже на підприємствах з виробництва тютюнових виробів  встановити контрольні пости та цілодобову систему відеоспостереження, також акцизні склади, на території яких виробляється спирт і біоетанол, також встановлять камери і систему пропусків для посилення контролю. Також Закон передбачає електронну форму ліцензії  замість паперової  та значно скорочує терміни отримання згаданого дозвільного документу. 

Не залишився поза увагою учасників засідання і законопроект 11416-Д, яким передбачено підвищення ставок податків, зокрема і військового збору до 5 відсотків. 

Окрім того, представники Громадської ради ознайомились з Національною стратегією доходів до 2030 року, затвердженою Урядом. Саме за цим важливим документом житиме країна наступні роки та фінансуватиме державні потреби, зменшуючи залежність від міжнародних партнерів.

Також традиційно Ірина Столярик проінформувала присутніх про показники надходжень до бюджету та бізнесову активність області. За словами посадовиці Івано-Франківщина, попри виклики сьогодення, успішно справляється з поставленими перед нею державними завданнями та успішно розвиває свій економічний потенціал.