Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок визначення строків для надання пояснення при зупиненні реєстрації РК

опубліковано 23 вересня 2024 о 08:19

В ГУ ДПС в Івано-Франківській області інформують, що на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку повинен скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідно до вимог Закону "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги" від 05.10.2017 р. № 2155-VIII та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 ПКУ).

При цьому не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номеру відповідно до п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Отже, датою виникнення податкового зобов'язання є дата складання податкової накладної.

Відповідно до п. 6 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520, письмові пояснення та копії документів, зазначених у п. 5 Порядку, платник податку має право подати ДПС протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного в податковій накладній / розрахунку коригування.

Таким чином, відлік строку для подання платником податків повідомлення про надання пояснення та копій документів у разі зупинення реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної починається за датою складання податкової накладної, до якої складено такий розрахунок коригування.