Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За січень-серпень 2024 року до місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло 608 мільйонів гривень земельного податку та орендної плати за землю

опубліковано 19 вересня 2024 о 09:05

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області за вісім місяців цього року платники податків Прикарпаття перерахували до місцевих бюджетів області 608 мільйонів гривень земельного податку та орендної плати за землю, що на 5,2 мільйона гривень перевищує надходження аналогічного періоду минулого року. 

Від юридичних осіб бюджети отримали 510,3 мільйона гривень, від фізичних осіб – 97,8 мільйона гривень.

Нагадаємо, платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

Згідно з п. 287.1 ст. 287 ПКУ власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), які надсилають платнику податку до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ, разом із детальним розрахунком суми податку, який, зокрема, але не виключно, має містити кадастровий номер та площу земельної ділянки, розмір ставки податку та розмір пільги зі сплати податку.

Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.