Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За січень-серпень 2024 року до місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло більше 212 мільйонів гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

опубліковано 17 вересня 2024 о 08:00

За вісім місяців 2024 року власники квартир, будинків, нежитлових приміщень сплатили до місцевих бюджетів Прикарпаття 212,1 мільйона гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 24,9 мільйона гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.  

Від фізичних осіб до бюджетів надійшло 115,2 мільйона гривень, і це на 15,5 мільйона гривень більше ніж торік.  Суб’єкти господарювання – юридичні особи сплатили майже 97 мільйонів гривень, що 9,3 мільйона гривень перевищує надходження січня-серпня 2024 року.

Нагадаємо, обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єкта житлової або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених п. 102.1 ст. 102 ПКУ.

Контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ст. 102 ПКУ, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом.

Отже, контролюючий орган має право обчислити суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за три звітні податкові роки.