Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мінфін змінив порядок ведення обліку платежів на єдиний рахунок: що нового?

опубліковано 16 вересня 2024 о 08:15

З 5 червня 2024 року набули чинності зміни до Порядку ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок. Ці зміни затверджені наказом Міністерства фінансів України від 06 травня 2024 року № 226.

Наказ розроблено відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства ЄС у сфері електронної ідентифікації». Метою змін є вдосконалення процесу ведення обліку податкових платежів, а також коригування механізму заповнення платіжних документів.

В тексті Порядку оновлено назву Закону України «Про електронні довірчі послуги» на нову редакцію - «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» у зв’язку з актуалізацією законодавства.

Ключовою зміною стала нова редакція абзацу восьмого пункту 3 розділу ІІІ Порядку. Тепер, якщо платник не уточнив реквізит «Призначення платежу» у платіжній інструкції вчасно, після спливу терміну це уточнення вже буде неможливим. У такому випадку платежі, які не мають чіткого призначення, включаються до реєстру платежів Державної податкової служби без прив'язки до конкретного отримувача. Суми таких платежів розподіляються на основі черговості сплати відповідно до норм Податкового кодексу України.

Також до Порядку внесено технічні правки, зокрема виключено кілька абзаців із тексту Порядку, які втратили свою актуальність, а також змінено розділові знаки в деяких частинах для покращення читабельності та чіткості формулювань.

В цілому зміни насамперед стосуються коректного заповнення платіжних документів, зокрема реквізиту «Призначення платежу». Відтепер платники мають уважно перевіряти правильність введення реквізитів до закінчення встановленого терміну, оскільки після цього виправити помилки буде неможливо. Це підвищує відповідальність платників за коректність подачі даних і зменшує ризики затримки платежів через неточності.