Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 1,2 мільйона гривень податків та штрафних санкцій донараховано прикарпатському підприємству за порушення податкового законодавства

опубліковано 11 вересня 2024 о 08:14

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, працівниками управління податкового аудиту проведено документальну перевірку ТОВ «Е», за результатами якої встановлено ряд порушень податкового законодавства.

Зокрема, за підсумками аналізу даних головних книг, оборотно-сальдових відомостей та аналізів рахунків бухгалтерського обліку та первинних документів встановлено невідповідність задекларованих показників форми №2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)» за 2023 рік даним бухгалтерського обліку платника на 8 222,9 тис. гривень.

Також встановлено неможливість ТОВ «Е» реального здійснення господарських операцій з ТОВ «А» в частині придбання транспортно-експедиційних послуг, тобто – ТОВ «Е» безпідставно відображено в податковому обліку операції, які фактично не відбулися, а лише відображені в первинних документах. Як наслідок – в рядку 2050 «собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» форми № 2 «Звіт про фінансові результати» завищено витрати на суму 275,1 тис. гривень. Також платником завищено податковий кредит по взаємовідносинах з даним контрагентом на 55,0 тис. грн. в частині придбання транспортно-експедиційних послуг.

Завищення податкового кредиту на 500,0 тис. грн. також встановлено по взаємовідносинах з ПРАТ «Б» в частині придбання сільськогосподарської техніки. 

Також під час проведення перевірки встановлено, що ТОВ «Е» здійснювало поліпшення орендованих основних засобів, проте в порушення вимог пп. 14.1.185, пп.14.1.191 п.14.1 ст.14, п.185.1 ст.185, п.188.1 ст.188 Податкового кодексу України при їх поверненні не нараховано податкові зобов’язання з податку на додану вартість на залишкову вартість «поліпшень» орендованих основних засобів в сумі 29,9 тис. гривень. 

Крім того, встановлено дебіторську заборгованості перед ПП «М», за якою минув термін позовної давності, в зв’язку з чим ТОВ «Е» нараховано податкові зобов’язання з податку на додану вартість на суму 311,4 тис. гривень. При цьому, платником податків допущено порушення вимог абз. 1 п. 201.1 та абз. 1 п. 201.10 ст. 201 ПКУ внаслідок нескладання та нереєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних за вищенаведеними операціями.

Всього за результатами перевірки ТОВ «Е» донараховано 1 172,8 тис. грн. платежів та штрафних санкцій та зменшено від’ємне значення з податку на прибуток в сумі 8 498,0 тис. грн. 

Платник погодився з виявленими порушеннями та сплатив донараховані суми (у відповідності до пп. 69.37 п. 69 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» ПКУ штрафні санкції в сумі 224,1 тис. грн. та пеня в сумі 6,5 тис. грн. були скасовані, оскільки платник сплатив донараховані податкові зобов’язання протягом 30 календарних днів).