Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які документи необхідно подавати для внесення змін до Єдиного реєстру місць зберігання щодо місць зберігання алкогольних напоїв чи тютюнових виробів у разі зміни відомостей про заявника місця зберігання (найменування або місцезнаходження юридичної особи,

опубліковано 10 вересня 2024 о 08:07

Які документи необхідно подавати для внесення змін до Єдиного реєстру місць зберігання щодо місць зберігання алкогольних напоїв чи тютюнових виробів у разі зміни відомостей про заявника місця зберігання (найменування або місцезнаходження юридичної особи, прізвища або місця проживання фізичної особи - підприємця) або характеристик місця зберігання?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області  повідомляють, що відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами і доповненнями Єдиний державний реєстр місць зберігання – це перелік місць зберігання, який ведеться податковими органами і містить визначені Законом № 481 відомості про місцезнаходження місць зберігання та відомості про заявників.            

Згідно з ст. 2 Закону № 481 внесення даних до Єдиного реєстру проводиться на підставі заяви суб’єкта господарювання з обов’язковим зазначенням місцезнаходження місця зберігання спирту етилового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а також: для юридичних осіб - найменування, місцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), для фізичних осіб - суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) – прізвища, імені, по батькові, місця проживання, реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Витяг про внесення місця до Єдиного реєстру надається суб’єкту господарювання в електронному вигляді в порядку, встановленому ст. 42 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, протягом п’яти календарних днів від дня подання заяви.

Статтею 15 Закону № 481 визначено, що зберігання, зокрема, алкогольних напоїв, тютюнових виробів здійснюється суб’єктом господарювання в місцях зберігання алкогольних напоїв, тютюнових виробів, які внесені до Єдиного реєстру таких місць зберігання.

Внесення даних до Єдиного реєстру проводиться на підставі заяви в електронній формі через електронний кабінет користувача Електронної системи та/або електронний кабінет платника податків, суб’єкта господарювання з обов’язковим зазначенням  місцезнаходження місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також: для

         юридичних осіб – найменування, місцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців; для фізичних осіб – підприємців – прізвища, імені, по батькові, місця проживання, реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Згідно з п. 1.1 Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання та форми довідки про внесення місця зберігання до Єдиного державного реєстру затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 28.05.2002 № 251 із змінами і доповненнями до Єдиного реєстру вносяться, зокрема, відомості про заявника – ідентифікаційний код (номер), найменування (прізвище, ім’я, по батькові), місцезнаходження або місце проживання (поштовий індекс, область, район, місто, вулиця, номер будинку), відомості про місце зберігання – місцезнаходження (поштовий індекс, область, район, місто, вулиця, номер будинку), площа місця зберігання (місткість місця зберігання спирту), вид продукції, що зберігається.

Відповідно до п. 4.3 Порядку у разі зміни відомостей про заявника місця зберігання (найменування або місцезнаходження юридичної особи, прізвища або місця проживання фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності) або характеристик місця зберігання орган державної податкової служби, який вносив місце зберігання до Єдиного реєстру, на підставі заяви суб’єкта підприємницької діяльності.

Зазначені документи подаються в електронній формі через Електронний кабінет платника податків.

Таким чином, для внесення змін до Єдиного реєстру щодо місць зберігання алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, у разі зміни відомостей про заявника місця зберігання або характеристик місця зберігання, суб’єкт підприємницької діяльності подає до органу державної податкової служби, який вносив місце зберігання до Єдиного реєстру, заяву в електронній формі через Електронний кабінет про внесення таких змін разом з документами, що підтверджують зміну відомостей.