Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В який термін СГ необхідно подати податкову декларації з транспортного податку, якщо легковий автомобіль був включений до Переліку легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у звітному (податковому) році, після 1 лютого поточ

опубліковано 02 вересня 2024 о 10:06

Відповідно до п.п. 267.6.4 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу України платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з транспортного податку (далі – Декларація) за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.        

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, Декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.        

Визначальною ознакою віднесення транспортного засобу до об’єкта оподаткування транспортним податком є наявність його у Переліку легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у звітному (податковому) році (далі – Перелік), який розміщується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі (далі – Мінекономіки), на своєму офіційному вебсайті щороку до 1 лютого податкового (звітного) року, та повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.        

При цьому, якщо Мінекономіки доповнює Перелік відповідним легковим автомобілем, у тому числі після 1 лютого податкового (звітного) року, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком за поточний податковий (звітний) період.        

Якщо після 1 лютого поточного року легковий автомобіль був включений до Переліку, платник податку має подати Декларацію (якщо це перша за рік, то з типом «Звітна», якщо Декларацію за цей рік було подано – то з типом «Уточнююча») протягом податкового (звітного) періоду.         

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачено ст. 120 ПКУ.        

У разі якщо після включення автомобіля до Переліку платник не подав Декларацію з транспортного податку протягом податкового (звітного) періоду, то такі дії тягнуть за собою накладення штрафу, встановленого ст. 120 ПКУ.