Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За спробу занизити фінансовий результат підприємство сплатило мільйон гривень

опубліковано 28 серпня 2024 о 09:02

Під час проведення перевірки одного з підприємств Івано-Франківщини податківцями було встановлено, що платник уклав ряд контрактів із нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 №480, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

Оскільки платник не спромігся надати обґрунтування ціни придбання у таких нерезидентів, визначеної за принципом «витягнутої руки» (процедури, встановленої статтею 39 Податкового кодексу України), то перевіркою встановлено заниження різниць, на які збільшився фінансовий результат до оподаткування  практично на 5 мільйонів гривень і відповідно зріс податок на прибуток в сумі 893,1 тис. грн. 

Також в ході перевірки були встановлені факти несвоєчасної реєстрації податкових накладних та помилки при відображенні доходів при заповненні податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку.

Всього за результатами перевірки було донараховано 1074,4 тис. грн. платежів та штрафних санкцій. Платник погодився з виявленими порушеннями та сплатив донараховані суми (відповідності до пп. 69.37 п. 69 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» ПКУ штрафні санкції в сумі 179,8 тис. грн. та пеня в сумі 59,0 тис. грн. були скасовані).