Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо відображення нотаріусами інформації про вчинені нотаріальні дії у формі 4ДФ

опубліковано 22 серпня 2024 о 08:41

Відповідно до п. 51.1 ст. 51 Податкового Кодексу України платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску, зобов'язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені Податковим кодексом України для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, з розбивкою по місяцях звітного кварталу. 

Під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, відповідно до пункту 172.4 статті 172 ПКУ, нотаріус щокварталу в порядку, встановленому розділом IV ПКУ для податкового розрахунку, подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізичними особами, включаючи інформацію про ціну таких договорів та розмір сплаченого податку у розрізі кожного договору. 

Статтями 173 та 174 ПКУ передбачено аналогічні вимоги подання нотаріусами до контролюючого органу інформації щодо посвідчених договорів купівлі-продажу (міни) рухомого майна та стосовно виданих свідоцтв про право на спадщину та договорів дарування у порядку, встановленому розділом IV ПКУ для податкового розрахунку. 

Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2015р. за №111/26556 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску і Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» затверджено Порядок заповнення та подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок), способи його подання до контролюючого органу, порядок внесення коригувань та довідник ознак доходів фізичних осіб, згідно з яким заповнюються показники Розрахунку. 

Відповідно до Додатку 2 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку заповнення та подання Розрахунку доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна відображаються в додатку за формою 4ДФ за ознакою доходу «104»; доходів від операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна – за ознакою «105»; доходи, отримані внаслідок прийняття платником податку у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав – за ознаками «113», «114», «115», «116», «117». 

Отже, нотаріус, при вчиненні нотаріальних дій, зобов’язаний заповнити додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору до Розрахунку та протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого офісу у спосіб, визначений пунктом 3 розділу ІІ Порядку. 

Відповідно до підпункту 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 ПКУ Розрахунок подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) кварталу.