Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОП, у тому числі у випадку, коли адреса реєстрації в паспорті/реєстрі територіальної громади/довідці внутрішньо переміщеної особи є різними, та чи застосовуються санкції у разі виявлення невідповід

опубліковано 16 серпня 2024 о 08:06

Як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОП, у тому числі у випадку, коли адреса реєстрації в паспорті/реєстрі територіальної громади/довідці внутрішньо переміщеної особи є різними, та чи застосовуються санкції у разі виявлення невідповідності зазначених даних про місцезнаходження (місце проживання)?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що  основне місце обліку та податкова адреса фізичної особи – підприємця визначається за місцезнаходженням, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

При взятті на облік чи після взяття на облік фізичної особи – підприємця контролюючі органи не перевіряють дані про місцезнаходження фізичної особи – підприємця, отримані з ЄДР, і не застосовують штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у разі виявлення невідповідності отриманих даних про місцезнаходження із ЄДР наявним даним про місце проживання фізичної особи.
Водночас за місцезнаходженням, зазначеним в ЄДР, фізична особа – підприємець обліковується як платник податків та платник єдиного внеску, має подавати податкові декларації, сплачувати податки та єдиний внесок. За податковою адресою контролюючими органами направляються податкові повідомлення – рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків.

При взятті на облік чи після взяття на облік ФОП контролюючі органи не перевіряють дані про місцезнаходження ФОП, отримані з ЄДР і не застосовують штрафні (фінансові) санкції (штрафи) до ФОП у разі виявлення невідповідності отриманих даних про місцезнаходження із ЄДР наявним даним про місце проживання фізичної особи.

Водночас від податкової адреси – місцезнаходження ФОП залежить місце обліку такої особи, як платника податків. Така адреса та місце обліку платника податків є визначальними в багатьох інших випадках, передбачених ПКУ.

Як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОП, у тому числі у випадку, коли адреса реєстрації в паспорті/реєстрі територіальної громади/довідці внутрішньо переміщеної особи є різними, та чи застосовуються санкції у разі виявлення невідповідності зазначених даних про місцезнаходження (місце проживання)?

За податковою адресою платника податків контролюючими органами направляються податкові повідомлення – рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків. А у разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ у зв’язку з відсутністю за місцезнаходженням, незнаходження фактичного місцезнаходження платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення.

Наслідком недостовірності даних про місцезнаходження може бути неналежне виконання обов’язків фізичної особи – підприємця, що може бути підставою для застосування контролюючими органами штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до таких платників податків.

У зв’язку з цим дані про місцезнаходження фізичної особи – підприємця (податкову адресу) мають бути достовірними, зміна таких даних має бути своєчасно зареєстрована в ЄДР.