Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно суб’єкту господарювання здійснювати перерахунок рентної плати за користування надрами та яким чином, якщо видобуток корисної копалини (крім вуглеводневої сировини та руд заліза) здійснено в одному звітному періоді і визначено податкове зобов’я

опубліковано 25 липня 2024 о 12:59

Чи потрібно суб’єкту господарювання здійснювати перерахунок рентної плати за користування надрами та яким чином, якщо видобуток корисної копалини (крім вуглеводневої сировини та руд заліза) здійснено в одному звітному періоді і визначено податкове зобов’язання з рентної плати за розрахунковою вартістю, а реалізація такої корисної копалини відбулася в іншому звітному періоді?

Відповідно до п.п. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 Податкового кодексу України платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.       

Об’єктом оподаткування Рентною платою по кожній наданій у користування ділянці надр, що визначена у відповідному спеціальному дозволі, є обсяг товарної продукції гірничого підприємства, що є результатом господарської діяльності з видобування корисних копалин у податковому (звітному) періоді, види якої встановлені кондиціями на мінеральну сировину ділянки надр (п. 252.3 ст. 252 ПКУ).        

Базою оподаткування Рентною платою є вартість обсягів видобутих у податковому (звітному) періоді корисних копалин (мінеральної сировини), яка окремо обчислюється для кожного виду корисної копалини (мінеральної сировини) для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничого підприємства) (п. 252.6 ст. 252 ПКУ).        

Вартість відповідного виду Товарної продукції – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у податковому (звітному) періоді обчислюється платником Рентної плати для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничого підприємства) за більшою з таких її величин:
         за фактичними цінами реалізації відповідного виду Товарної продукції - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини);
         за розрахунковою вартістю відповідного виду Товарної продукції – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), крім вуглеводневої сировини, а також руд заліза (п. 252.7 ст. 252 ПКУ).        

Визначення розрахункової вартості одиниці відповідного виду Товарної продукції – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) (Цр) здійснюється відповідно до норм п.п. 252.16 ст. 252 ПКУ.        

Податкові зобов’язання з Рентної плати для відповідного виду Товарної продукції – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) в межах однієї ділянки надр за податковий (звітний) період обчислюються у порядку визначеному п. 252.18 ст. 252 ПКУ.        

При цьому ПКУ надано право уточнення податкових зобов’язань з Рентної плати у разі якщо після виникнення податкових зобов’язань з Рентної плати за обсяг (кількість) відповідного виду Товарної продукції – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) платник Рентної плати у будь-якому наступному податковому (звітному) періоді прийняв рішення про застосування до неї (відповідного виду Товарної продукції – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) або її частини) інших операцій первинної переробки, в результаті чого виник новий вид Товарної продукції, що відрізняється від продукції, за якою платником Рентної плати визнані та виконані відповідні зобов’язання з Рентної плати (п. 252.14 ст. 252 ПКУ).       

Разом з тим ПКУ не передбачено можливості уточнення платниками податкових зобов’язань з Рентної плати у разі якщо видобування корисної копалини (мінеральної сировини), у тому числі вуглеводневої сировини та руд заліза, за які визнано податкові зобов’язання з Рентної плати за розрахунковою вартістю здійснено в одному звітному періоді, а реалізація такої корисної копалини (мінеральної сировини) відбулася в іншому звітному періоді.        

Таким чином, суб’єкту господарювання не потрібно здійснювати перерахунок рентної плати за користування надрами, якщо видобування корисної копалини, у тому числі вуглеводневої сировини та руд заліза, здійснено в одному звітному періоді і визначено податкове зобов’язання з рентної плати за розрахунковою вартістю, а реалізація такої корисної копалини відбулася в іншому звітному періоді.