Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто встановлює ставки податку на нерухоме майно?

опубліковано 23 липня 2024 о 13:37

Розмір ставки податку на нерухоме майно встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. метр бази оподаткування (п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 ПКУ). Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Для обрахування розміру податку на нерухомість загальна площа об’єкта на нерухомість множиться на ставку податку. 

У 2024 році податок нараховують за звітний 2023 рік, тобто ставку потрібно розраховувати з урахуванням мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2023 року. На зазначену дату вона становила 6700 грн. Виходячи з цього, ставка за квадратний метр не може бути більшою за 100,5 грн (6700 х 1,5 %) 

Нагадаємо, власники нерухомості можуть самостійно розрахувати за допомогою онлайн-калькулятора скільки податку на нерухоме майно необхідно заплатити. Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб розміщено на сайті Державної податкової служби України за посиланням:  https://tax.gov.ua/calculator/realty