Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто повинен платити податок на нерухоме майно?

опубліковано 22 липня 2024 о 13:36

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової або нежитлової нерухомості. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

До житлової нерухомості належать житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, садовий та дачний будинки. 

До нежитлової нерухомості належать готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку, офісні та торговельні будівлі, гаражі, промислові будівлі та склади, господарські будівлі - допоміжні нежитлові приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, погреби, котельні, трансформаторні підстанції тощо.

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи - власники житлової нерухомості, якщо площа житла перевищує встановлену норму.Це зокрема: 

- для квартир - 60 кв. м; 

- для приватних будинків - 120 кв. м. 

Якщо у власності фізичної особи є і квартира, і будинок – оподаткуванню підлягає площа, що перевищує 180 кв. м. загальної площі. 

Для власників нежитлової нерухомості нормами Податкового кодексу пільги не передбачені.