Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про довідку від нерезидента

опубліковано 15 липня 2024 о 08:41

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківсьій області інформують, що нерезидент,  з метою звільнення від оподаткування отриманого в Україні доходу або застосування пониженої ставки податку, може подати відповідну довідку для підтвердження свого статусу резидента країни, з якою укладено міжнародний договір.

Порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України передбачено статтею 103 ПКУ. Відповідно до пункту 103.5 статті 103 ПКУ довідка видається компетентним (уповноваженим) органом відповідної країни, визначеним міжнародним договором України, за формою, затвердженою згідно із законодавством відповідної країни, і повинна бути належним чином легалізована, перекладена відповідно до законодавства України. Довідка про податковий статус нерезидента видається компетентним (уповноваженим) органом країни нерезидента. Такими компетентними (уповноваженими) органами є Міністерство фінансів/податкова служба відповідної договірної держави або уповноважений представник цих державних органів. Важливо відзначити, що форма довідки про податковий статус нерезидента не має універсального вигляду, в кожному випадку ця форма затверджується органом відповідної іноземної країни згідно з її законодавством. Тобто, не існує стандартизованої форми для видачі довідки про податковий статус нерезидента, проте, кожна така довідка (сертифікат, тощо) зазвичай містить наступні елементи: 

- Назву платника податку. 

- Податковий рік, за який видана довідка (сертифікат, тощо). 

- Дату видачі документа. 

- Підпис уповноваженої особи, яка уповноважена видавати довідку (сертифікат, тощо). 

- Повідомлення про те, що вказані платники податку є резидентами у змісті відповідного договору про уникнення подвійного оподаткування. 

Звертаємо увагу, що ПКУ не передбачена можливість використання довідки, яка підтверджує податковий статус нерезидента, наданої у електронному вигляді з метою застосування переваг міжнародного договору у частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку. Крім того, для визнання довідки дійсною на території України, вона повинна пройти процедуру легалізації. 

Детальніше: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/800496.html