Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На підставі яких документів визначається належність будівлі до певного класу («Промислові будівлі», «Нежитлові сільськогосподарські будівлі» тощо) для цілей оподаткування податком на нерухоме майно?

опубліковано 15 липня 2024 о 08:09

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що належність будівлі до того чи іншого класу для цілей оподаткування має бути підтверджено. Зокрема, визначення належності будівель до певного класу будівель проводиться на підставі документів, що підтверджують право власності, з врахуванням класифікаційних ознак та функціонального призначення такого об’єкта нерухомості, згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000 або Національним класифікатором НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд» (далі– Національний класифікатор) 
З 01.01.2024 чинним є Національний класифікатор, тому у разі необхідності платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, може звернутися до уповноваженого органу для отримання довідки щодо належності об’єктів нерухомості до певного класу Національного класифікатора. Ведення Національного класифікатора забезпечує Міністерство розвитку громад та територій України, яке у тому числі приймає рішення про необхідність внесення змін до нього, доцільність перегляду усього класифікатора.
Нагадаємо, відповідно до п.п. 266.3.3 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи з загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.
Форма податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (у редакції  наказу Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року № 371) (із змінами) (далі – Декларація), передбачає заповнення додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною.
У графі 2 «Код типу об’єкта» розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 1 (додатка 2) до Декларації зазначається код типу об’єкта, визначеного відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Державного комітету по стандартизації, метрології та сертифікації від 17 серпня 2000 року № 507.