Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи необхідно застосовувати касовий апарат чи програмний РРО при перевезенні пасажирів?

опубліковано 18 червня 2024 о 10:09

Суб'єкти господарювання у сфері надання послуг пасажирського втомобільного транспорту зобов'язані проводити розрахунки з дотриманням вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, 

з обов'язковою видачею розрахункових документів встановленої форми та змісту. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

На сьогодні суб'єкти господарювання при наданні послуг, приймаючи до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби, зобов'язані проводити розрахунки за них через РРО/ПРРО та надавати споживачам послуг відповідні розрахункові документи.

Разом з цим згідно з пунктом 4 статті 9 Закону № 265 РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті.

Друкарство – принцип одержання відбитків письмових знаків за допомогою тиснення, здійснюється в друкарні. Звертаємо увагу, що обов'язковими реквізитами зазначених проїзних документів є їх назви – "талон, квитанція, квиток". Тільки такі проїзні документи, виготовлені у спосіб, передбачений пунктом 4 статті 9 Закону № 265, зокрема, з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, можуть вважатися відповідними розрахунковими документами.

Враховуючи зазначене, суб'єкти господарювання, які надають послуги пасажирського автомобільного перевезення мають право не застосовувати РРО/ПРРО та розрахункові книжки лише у разі продажу проїзних документів з нанесеними друкарським способом серію, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті. Проїзні документи, які не відповідають вказаним вимогам, не приймаються як розрахункові, видача зазначених документів споживачам послуг є порушенням порядку проведення розрахунків.