Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ірина Столярик: Кожен новий платник – це не лише знак економічної активності, а й прояв віри у майбутнє України та забезпечення економічної стабільності

опубліковано 11 червня 2024 о 14:14

Сьогодні на пресконференції начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик проінформувала про підсумки надходжень до бюджету за перші п’ять місяців, бізнесову активність, наслідки не застосування РРО, процедуру закриття підприємницької діяльності та інше. 

За її словами, економічна активність в регіоні демонструє позитивну динаміку, що сприяє стабільному наповненню місцевих бюджетів. За перші п’ять місяців 2024 року до зведеного бюджету поступило майже 9,6 мільярда гривень податкових платежів, що перевищує минулорічний показник на 224 мільйони гривень. Збільшились й надходження до Пенсійного фонду України – з початку року вони склали 4,6 мільярда гривень, що більше порівняно з торішніми показниками на 384 мільйона гривень.

Із загальної суми надходжень, 5,5 мільярда гривень було спрямовано до державного бюджету країни. У структурі надходжень до держбюджету традиційно домінують рентні платежі за користування надрами, які становлять 1,4 мільярда гривень. Далі йдуть податок на доходи фізичних осіб разом з військовим збором, які забезпечили 1,3 мільярда гривень та податок на додану вартість – 1,2 мільйона гривень.

Місцеві бюджети Прикарпаття також показали позитивну динаміку, з січня по травень платники регіону сплатили 4,2 мільярда гривень податків і зборів. Основними бюджетоформуючими платежами стали: ПДФО – 2,6 мільярда гривень, єдиний податок – 753 мільйона гривень, майнові податки – 487 мільйонів гривень та ін. обов’язкові платежі.

Щодо бізнесової активності, продовжує посадовець: «У час війни, коли кожен день приносить нові виклики та перешкоди, економіка стоїть перед випробуванням, але й виявляє неймовірну резильєнтність та винахідливість. Незважаючи на перешкоди, в деяких галузях ми бачимо пожвавлення. Торгiвля, ремонт автотранспортних засобів, інформація та телекомунікації, а також охорона здоров’я стали осередками активності та росту. Бізнес в тилових областях зростає,  частково і завдяки релокації підприємств із зони бойових дій до більш безпечних територій. Це підтверджується зростанням кількості платників податків в регіоні: за останній рік їх кількість збільшилась майже на 5,7 тисяч суб’єктів господарювання, досягнувши загальної кількості 93 тисячі суб’єктів господарювання. Також за цей час 161 підприємство перенесло свою діяльність із зони бойових дій до Івано-Франківщини, проте на облік у податковій службі області стали лише 92 з них. - Також Ірина Столярик додає: - Кожен новий платник – це не лише знак економічної активності, а й прояв віри у майбутнє України та забезпечення економічної стабільності. Висловлюємо вдячність таким платникам».

Також Ірина Столярик нагадала бізнесу про обов’язок застосування РРО, що є важливим кроком до створення прозорої та стабільної фінансової системи. З серпня 2023 року суб’єкти господарювання зареєстрували 12,2 тисячі касових апаратів. Загалом на сьогодні в області зареєстровано майже 28 тисяч РРО і ПРРО. Як наслідок, в регіоні у травні сума проведених виторгів через РРО/ПРРО досягла 9,8 мільярда гривень, що на 33 відсотки більше ніж у травні минулого року. 

Водночас, під час 820 фактичних перевірок суб’єктів господарювання виявлено численні порушення в частині не видачі розрахункових документів за проданий товар чи отриману послугу чи видача розрахункового документа не встановленого зразка. За результатами таких перевірок застосовано 22 мільйона гривень штрафних санкцій. 

Також в ході проведення таких перевірок виявлено і неоформлених належним чином працівників. Найбільше таких порушень було виявлено у сфері пасажирських перевезень – 1163 неоформлених працівники під час 39 перевірок.

Крім того, нагадала посадовець, що громадянам незабаром будуть нараховані майнові податки: податок на нерухомість, земельний і транспортний податки, а також мінімальне податкове зобов’язання і надіслані повідомлення-рішення. Важливим спрощенням є можливість переглядати нараховані суми у своєму Електронному кабінеті та в мобільному за стосунку «Моя податкова».

Також під час заходу Ірина Столярик роз'яснила процедуру зняття з обліку в податковій службі для підприємців, які вирішили припинити свою діяльність. Вона включає внесення змін до держреєстратора, подання ліквідаційної звітності в податкову, сплату податків та закриття рахунків в банку. Важливо завершити усі ці кроки, щоб знятись з обліку в податковій службі та уникнути штрафних санкцій.

Також керівник податкової служби області рекомендує платникам переходити на електронне листування з податковою, тобто дистанційно комунікувати з органами податкової служби, використовуючи електронні сервіси для отримання інформації та сплати податків. Для цього їм необхідно надати Згоду на таку комунікацію через Електронний кабінет за формою F або J 1391602. В заяві важливо вказати і свою актуальну електронну пошту, оскільки крім надсилання документа через Електронний кабінет, одночасно здійснюється надсилання платнику на його електронну адресу інформації про вид документа, дату та час його надсилання в Електронний кабінет. Тобто платнику не варто хвилюватися про те, що платник не зможе відстежити коли в Електронному кабінеті цей документ буде надіслано. 

На завершення пресконференції Ірина Столярик висловила вдячність усім платникам податків за їхню відповідальність та внесок у забезпечення економічної стабільності регіону в складний для країни час.