Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Внесено зміни до прийнятого рішення по встановлених ставках та пільгах з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Чи нараховуються штрафні санкції та пеня в уточненій декларації з податку на нерухоме майно?

опубліковано 06 червня 2024 о 13:12

Згідно з нормами п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) рішення про встановлення місцевих податків та зборів у межах своїх повноважень приймають сільські, селищні, міські ради.

Нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами, який набирає чинності з урахуванням строків, передбачених п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ, є офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг або про внесення змін до таких рішень (п. 12.5 ст. 12 ПКУ).

Відповідно до п. 1 ст. 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97 «Про місцеве самоврядування в Україні» із змінами та доповненнями акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Тобто, нові ставки та пільги, встановлені рішеннями місцевих рад в межах наданих їм повноважень, застосовуються при обчисленні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з моменту їх оприлюднення.

Якщо органом місцевого самоврядування, в межах наданих йому повноважень, протягом звітного року внесено зміни до прийнятого рішення по встановлених ставках та пільгах з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то юридичні особи можуть збільшити/зменшити зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з місяця офіційного оприлюднення такого рішення органу місцевого самоврядування шляхом подання декларації із зазначенням типу «Уточнююча».

У разі встановлення за наслідками подання такої уточнюючої декларації суми заниження (недоплати) податкового зобов’язання минулих періодів поточного року, штрафні санкції, передбачені п.п. «а» п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та сума пені відповідно до п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, не нараховуються.