Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо особливостей обрання спрощеної системи оподаткування при повторній реєстрації суб’єктом господарювання

опубліковано 31 травня 2024 о 11:33

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, якщо суб’єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи – підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.

Пунктом 292.16 ст. 292 ПКУ встановлено, що право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.

При цьому якщо протягом календарного року платники першої і другої груп використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв’язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ (для третьої групи).  

Пунктом 291.4 ст. 291 ПКУ для платників єдиного податку встановлено, зокрема, граничні обсяги доходу для кожної групи платників єдиного податку:

перша група – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року за календарний рік;

друга група – 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року за календарний рік;

третя група – 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року за календарний рік.

Таким чином фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої групи, яка в попередньому році перевищила граничний обсяг доходу для встановленої групи на якій перебувала, та щодо якої здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у разі її повторної реєстрації в поточному році суб’єктом господарювання може обрати спрощену систему оподаткування – другу або трєтю групу. 

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи, яка в попередньому році перевищила граничний обсяг доходу для встановленої групи на якій перебувала, та щодо якої здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у разі її повторної реєстрації в поточному році суб’єктом господарювання може обрати спрощену систему оподаткування – трєтю групу . 

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку третьої групи, яка в попередньому році перевищила граничний обсяг доходу для встановленої групи на якій перебувала, та щодо якої здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у разі її повторної реєстрації в поточному році суб’єктом господарювання не може обрати спрощену систему оподаткування.