Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 17 з половиною мільйонів гривень штрафних санкцій сплатив бізнес Прикарпаття за порушення у сфері обігу підакцизною групою товарів

опубліковано 30 травня 2024 о 13:15

З початку року працівниками податкової служби Івано-Франківщини проведено 574 перевірки суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива, на предмет дотримання ними норм податкового законодавства. Результат таких заходів – 17,6 мільйона гривень донарахованих штрафних санкцій.

Так, 8,4 мільйона гривень сплатить бізнес за невидачу покупцю відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або ж за неправильно заповнені реквізити фіскального чеку (без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, або ж ціни товару чи обліку його кількості).

Також податківці виявили 84 факти порушень ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації чи здійснення продажу товарів, які не обліковані у встановленому порядку. За такий “огріх” підприємці сплатять державі 2,8 мільйона гривень.

Ще 2,6 мільйона гривень штрафних санкцій донарахували суб’єктам господарювання за роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідної ліцензії, загалом податківці виявили 121 факт таких порушень.

За зберігання та реалізацію фальсифікованих або ж немаркованих марками акцизного податку алкогольних напоїв та тютюнових виробів  податківці донарахували 1,9 мільйона гривень. 

Окрім того, фахівці податкової служби зафіксували 68 фактів продажу алкогольних напоїв в заборонений для такої торгівлі час доби – донарахування склали 462,4 тисячі гривень. 

Зафіксували податківці і пів сотні випадків продажу тютюнових виробів з полиць самообслуговування, за що торгівці сплатять 340 тисяч гривень штрафу.

Попри заборону на продаж алкоголю та цигарок неповнолітнім, окремі суб’єкти господарювання все ж не зважають на вік покупців – під час перевірок виявлено 13 таких фактів, тож горе-торгівцям анульовано 6 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 3 на право роздрібної торгілі тютюновими виробами, окрім того, за нехтування норм закону ще й доведеться сплатити 68 тисяч гривень застосованих штрафів. 

Також податківцями було виявлено 7 фактів продажу алкогольних напоїв на розлив для споживання в місцях, які не є закладами громадського харчування – застосовано 47,6 тисяч гривень фінансових санкцій, та кілька фактів торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від мінімально встановлених меж –штрафна санкція 50 тисяч гривень. 

До слова, виявили податківці і порушення у сфері реалізації пального, зокрема незабезпечення своєчасного подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального – 323 факти, за що доведеться сплатити 323 тисячі гривень.