Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Більше 292 мільйони гривень земельного податку сплатили з початку року власники землі та землекористувачі Прикарпаття

опубліковано 23 травня 2024 о 14:08

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що за чотири місяці 2024 року власники землі та землекористувачі сплатили до бюджетів громад Прикарпаття 292,2 мільйони гривень земельного податку. Це на 10 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Відповідно до розподілу 255,5 мільйони гривень земельного податку сплатили юридичні особи, решта – 36,7 мільйони гривень плати за землю надійшло від фізичних осіб. 

Нагадаємо, плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Платниками податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі. 

Фахівці податкової служби нагадують, що відповідно до п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки, тому власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю.  

Платники земельного податку фізичні особи мають право на пільгу. Зокрема, відповідно до статті 281 Податкового кодексу України від сплати податку звільняються: особи з інвалідністю першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Для отримання пільги таким платникам необхідно звернутись до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчують право на пільгу.