Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплативши податкові донарахування за наслідками перевірки в термін до 30 днів, підприємство Івано-Франківщини уникло сплати штрафу на 124,4 тисячі гривень

опубліковано 16 травня 2024 о 08:10

Під час документальної перевірки одного з підприємств  працівники ГУ ДПС в Івано-Франківській області виявили факти заниження ПДВ на суму 178,6 тис. грн шляхом ненарахування податкового зобов’язання на вартість запасів, які не були використані в господарській діяльності, про те, що суми ПДВ під час їх придбання були включені до складу податкового кредиту.

Також перевіркою встановлено завищення податкового кредиту з ПДВ на 56,2 тис. грн. – підприємство включило до складу податкового кредиту суми ПДВ  від витрат на оренду нежитлового приміщення. Однак, договір оренди, укладений терміном більше, аніж 3 роки, не був нотаріально посвідчений, а отже згідно з нормами Цивільного Кодексу України є недійсним та не створює юридичних наслідків.

Також під час контрольно-перевірочних заходів податківці виявили заниження податку на прибуток підприємств в сумі 255,6 тис. грн.

Крім того, платником податків допущено порушення вимог абз. 1 п. 201.1, п. 201.10 ст. 201 Податкового Кодексу України внаслідок нескладання, не реєстрації та несвоєчасної реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних за операціями на вартість ТМЦ, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Перевіркою правильності нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору встановлено порушення платником пп. 168.1.2, пп. 168.1.5 п. 168.1 ст.168 Податкового кодексу України в частині своєчасності перерахування відповідних сум до бюджету та за результатами перевірки застосовано штрафні санкції.

Також перевіркою встановлено, що платником несвоєчасно подано відомості про виплати доходів за придбання ТМЦ платникам податків-підприємцям як податковим агентом у строки, встановлені Податковим Кодексом.

Щодо перевірки питання реалізації підакцизної продукції то в ході перевірки встановлено порушення ст. 15 Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального”, а саме здійснення оптової торгівлі сидром та перрі (без додання спирту) без наявності відповідної ліцензії, за що, за результатами перевірки, також застосовано штрафну санкцію.

З зазначених причин за результатами перевірки було донараховано з урахуванням штрафних санкцій 711,5 тис. грн., а у зв’язку зі сплатою платником донарахованих сум у строк до 30 календарних днів у відповідності до пп. 69.37 п. 69 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» Кодексу штрафні санкції в сумі 95,6 тис. грн. та пеня в сумі 28,8 тис. грн. були скасовані.