Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як забезпечити сталі надходження до місцевих бюджетів та де шукати нові фінансові резерви, обговорили під час зустрічі представники п’яти тергромад Івано-Франківщини на спільній робочій нараді з керівництвом обласної податкової служби

опубліковано 23 квітня 2024 о 16:47

Як забезпечити сталі надходження до місцевих бюджетів та де шукати нові фінансові резерви, обговорили під час зустрічі представники п’яти тергромад Івано-Франківщини на спільній робочій нараді з керівництвом обласної податкової служби

Розпочинаючи зустріч, начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик наголосила на важливості напрацювання спільних заходів між громадами (Ямницька ТГ, Загвіздянська ТГ, Угринівська ТГ, Тлумацька ТГ, Тисменицька ТГ)  й податковою службою та необхідності взаємної комунікації для ефективного пошуку нових податкових джерел та забезпеченні стабільних надходжень до бюджетів, як основи економічного та соціального розвитку громад. Тож, на думку Ірини Столярик, керівники громад чи старости селищних рад повинні бути зацікавлені у добросовісній сплаті платниками місцевих податків не менше за податкову службу та активно долучатися до роботи, скерованої на підвищення податкової культури власних громадян, а також контролювати бюджетні потоки. Також податківець зазначила,що для налагодження ефективного менеджменту в роботі керівників тергромад, ДПС розроблено Електронний кабінет платника ТГ, функціонал якого постійно оновлюється та вдосконалюється. Так, скориставшись даним сервісом, можна побачити нараховані податки, їх сплату, переплату або ж борги як в цілому по громаді, так і в розрізі кожного платника зокрема. Доступ до такої інформації, стверджують фахівці, дає можливість прогнозування бюджетних надходжень та ефективного планування їх розподілу.

Одним з резервів надходжень, в податковій називають скорочення податкових боргів платниками податків. Зокрема, мова йде не лише про великі суми, а й про незначні борги, які сумарно складають мільйонну заборгованість. Їх сплата, стверджують в податковій багато в чому залежить від роботи керівників громади, які б могли інформувати громадян про борг та про необхідність його погашення, адже податкову вимогу ДПС  може направити платнику, лише якщо сума боргу перевищує 3060 гривень.

Також Ірина Столярик зауважила, що земля – це важливий актив будь-якої громади, тож закономірно, що він має приносити прибуток. Тому, стверджує очільниця служби, важливим є проведення інвентаризації земельних ділянок, перевірка достовірності даних про них у держземгеокадастрах та належна реєстрація  договорів оренди, адже саме від цього залежатимуть нарахування земельного податку та МПЗ. Також варто звірити дані за об’єктами нерухомості, оскільки незабаром податкові інспектори почнуть нараховувати податок на нерухомість.

Бюджетоформуючим податком для громади є також ПДФО, тому податківці наголошують на важливості легалізованих трудових відносин. Нагадала керівник податкової служби і на необхідності застосування підприємцями РРО при здійсненні готівкових розрахунків з покупцями.

Загалом зустріч пройшла у форматі конструктивного діалогу, під час якого обидві сторони мали можливість обговорити поточні проблеми та шляхи їх вирішення, також присутні визначилися з датами наступних зустрічей з метою обговорення поточних результатів роботи.